jaktak.cz

Jak jednoduše a rychle na nenáročný bezlepkový dortík s intenzivní čokolískovou chutí

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jednoduchý, rychlý, nenáročný, a přitom tak skvostný. Právě o takový bezlepkový dortík se zaslouží osvědčené čokolískové propojení, které pouze za přispění másla a vajec vykouzlí dortík plně bezlepkový, který je i přes křupavý a popraskaný povrch uvnitř stále skvostně vláčný. Recept doporučujeme všem, nejen celiakům.

Co je potřeba

Na uvedené množství surovin využijete větší koláčovou formu s průměrem 28–30 cm, ovšem máte-li pouze menší formu, bezlepkový dortík můžete v malých formičkách přeměnit i na skvostné bezlepkové muffiny

  • 200 g mletých lískových ořechů
  • 200 g čokolády na vaření
  • 200 g másla
  • 200 g krupicového cukru
  • 6 vajíček

Na posyp:

  • 1 hrst mletých lískových ořechů
  • 3 lžíce krupicového cukru

Krok 1

Jednoduchou a neuvěřitelně rychlou přípravu tohoto skvostného bezlepkového dortíku začněte rozpuštěním másla a nalámané čokolády na vaření.

Čokoládu s máslem rozpusťte buď ve vodní lázni či o trochu rychleji v mikrovlnné troubě nastavené na mírný ohřev, kdy čokoládu občas promíchejte.  

 

 

 

Krok 2

V průběhu rozpouštění čokolády rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přidejte krupicový cukr a vyšlehejte elektrickými metlami do bělavé vzdušné pěny. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.

Krok 3

Do vzdušné žloutkové pěny pak tenkým pramínkem postupně vlijte a vmíchejte zchladlou čokoládu propojenou s máslem.

Krok 4

Poté stěrkou do bezlepkového těsta lehce zapracujte najemno mleté lískové ořechy, čímž doplníte jeho prozatím jen intenzivní čokoládové ladění.

Krok 5

Nakonec do čokolískového těsta zlehka vmíchejte vyšlehaný bílkový sníh, díky kterému bude upečený dortík úžasně nadýchaný.

  Takto připravené vzdušné těsto pak přesuňte do větší koláčové formy.

Krok 6

Před vložením do trouby však povrch zasypte hrstí mletých lískových ořechů i krupicovým cukrem, které spolu během pečení vytvoří na bezlepkovém dortíku skvostně křupavou cukrovou skořepinku.

  Takto dejte na 40–45 minut péct do předehřáté trouby na 170 °C     (horkovzdušná trouba 150 °C). Po upečení by měl být povrch dortíku     příjemně křupavý a jemně popraskaný.

 

 

  • I přes výrazně intenzivní čokolískové ladění můžete bezlepkový dortík ještě dále zvýraznit a v čokoládovém chuti utužit, a to použitím čokoládové polevy, kterou dortík po upečení ozdobíte na místo původního oříškového zdobení.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-jednoduse-rychle-na-nenarocny-bezlepkovy-dortik-s-intenzivni-cokoliskovou-chuti.html