jaktak.cz

Jak upéct chutný a vláčný kynutý makovník – recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Makovník mají většinou rádi dospělí i děti. Mák patří ke zdravým surovinám a měli bychom ho do jídelníčku alespoň tu a tam zařadit. Máte-li rádi buchty, skvělé kynuté těsto, které není vůbec těžké připravit, mák a možnost ukrojit si pruh makovníku o šířce, kterou si chcete právě dopřát, pak si ho určitě upečte. Tento vám bude jistě chutnat a není na něm co zkazit.

Co je potřeba

K přípravě kynutého těsta budete potřebovat jen základní suroviny, vajíčko tentokrát vynecháme, nelekejte se, že ho v receptu nenacházíte.

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml vlažného mléka
  • ½ kostky kvasnic
  • 125 g másla
  • Lžíci cukru
  • Třetinu lžičky soli.

Na makovou náplň:

  • Balíček máku, tedy asi 3 hrnku máku
  • 3 lžíce cukru
  • 350 ml mléka.

Z vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Pak přidáme mouku, máslo a sůl a vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí na vařečku ani mísu. Necháme kynout pod utěrkou na teplém místě klidně i hodinu.

Mezitím si připravíme makovou náplň. Do kastrolu dám mléko, cukr a mák, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud náplň nezhoustne.

Po vykynutí těsto rozdělíme napůl. Z jedné poloviny vyválíme plát a naplníme ho půlkou náplně. Na spodní straně těsta dáme náplň až ke kraji, na horní i po obou stranách necháme kraje volné, aby náplň po zatočení nevytekla. Zavineme odspodu, kraje založíme pod makovník. Po předání na plech ještě propícháme vrchní vrstvu těsta vidličkou. To samé uděláme s druhou polovinou těsta a náplně.

Necháme upéct v předehřáté troubě na 170 °C asi po dobu 30 minut. Po vyndání z trouby můžeme potřít sádlem.

Makovník krájíme a jíme, až alespoň mírně vychladne. Jinak hrozí, že nás z něj bude bolet břicho.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-chutny-vlacny-kynuty-makovnik-recept.html