jaktak.cz

Jak docílit kmenného tvaru fuchsie | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak docílit kmenného tvaru fuchsie | rady. Fuchsie jsou rostliny, které jsou velmi přizpůsobivé, mají atraktivní květy a lze je různě tvarovat. Fuchsie můžete vytvarovat do kmenného tvaru, keříku nebo se mohou nechat přepadat přes květináč, což je také působivé. Mohou být vysazeny v květináči nebo volně, většinou nesnáší prudké slunce nebo podmínky skleníku, v chladných oblastech naopak potřebují fuchsie ochranu před mrazem. Pokud vás zajímá, jak z takové fuchsie vypěstovat malý stromek, přečtete si naše tipy.

Krok 1

první tvarování

Když zasazená rostlinka dosáhne v květináči zhruba výšky 15 cm, odštípněte boční výhonky, které se objeví u listů. Postupně, jak fuchsie roste do výšky, v odštipování pokračujte, abyste dosáhli dlouhého rovného kmenu.

Krok 2

kolík

Dobré je k postupně vznikajícímu kmeni vztyčit kolík nebo hůlku a fuchsii k němu/ní přivázat. Hůlka nebo kolík poskytují rostlině oporu.

Krok 3

vrchol fuchsie

Jakmile máte pocit, že už má fuchsie výšku, kterou jste si představovali, nechte ji vyrůst ještě 3 patra listů a teprve poté její vrchol zaštípněte. Uznávané délky holého kmínku jsou 25 cm pro nižší kmínky, 25 – 45 cm pro střední kmínky a 45 – 75 cm pro vysoké kmínky. Nejvyšší kmínky mohou dosáhnout až jednoho metru.

Krok 4

boční zaštipování

Po určité době po zaštípnutí vrcholu se můžete odhodlat k dalšímu zaštipování. Tentokrát jsou na řadě boční větvičky, jejich vrcholy postupně zaštipujte tak, aby se od kmene větvily do určitého tvaru.

Krok 5

výsledný kmínek

Jakmile se začne koruna postupně košatit, začnou i listy na kmínku postupně odpadávat. Pokud by některé neodpadly a nebyly esteticky pěkné, můžete je opatrně odstranit. Celková doba od začátku tvarování až do vytvoření středně velkého kmínku je zhruba půl roku.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-docilit-kmenneho-tvaru-fuchsie-rady.html