Svatomartinská husa: Tradice s historickými kořeny
Svatý Martin, římský voják, který se později stal biskupem v Tours, je uctíván po celé Evropě. Podle legendy se skryl před pronásledovateli v husím chlévě. Aby ho husy neodhalily, schoval se do křoví. Na památku tohoto úkrytu se na svátek svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, peče husa. Tento zvyk se rozšířil po celé Evropě a stal se neodmyslitelnou součástí podzimních slavností.
Co je potřeba
Suroviny na 6 porcí:
- 1 celá husa
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžička soli
- 50 ml mléka na potření
- 3 celá jablka
Postup:
V předvečer plánovaného pečení svatomartinské husy, ji celou omyjte, osušte a odkrojte kůži, která přebývá, nebo působí nevzhledně. Poté celou husu zvenku i zevnitř důkladně posolte a sůl vetřete do kůže. Maso se tak krásně namarinuje a zároveň zkřehne. Následně husu uložte do lednice a nechte odpočívat do druhého dne.
Alespoň 2 hodiny před pečením husu vyndejte z lednice, aby se stačila aklimatizovat v pokojové teplotě. Proč? Nezažije takový teplotní šok, takže maso bude opět o trochu měkčí a křehčí. Troubu nastavte na 100 °C a husu ze všech stran okmínujte. Oloupejte jablka a vložte je do vnitřku husy. Tímto krokem si opět pomůžete k lepší a šťavnatější chuti.
Husu přendejte do dostatečně velkého pekáče. Sáhněte nejlépe po pekáči, který lze zavřít. Pokud ale takový doma nemáte, můžete husu v pekáči pouze přiklopit alobalem. V takovém případě je ale potřeba alobal po stranách dobře utěsnit, aby při pečení neunikala pára a husa se dobře propekla. Takto ji dejte do rozehřáté trouby a nechte péct přes noc klidně 12 a více hodin. Zde totiž platí, čím déle, tím lépe. Husu není potřeba příliš podlévat, jen ji čas od času zkontrolujte. Nesnažte se celá proces pečení urychlit a opravdu husu pečte při nízké teplotě.
Po 12 hodinách husu vyndejte z trouby a teplotu zvedněte na 200 °C. Dosáhnete tak křehké a křupavé kůžičky. V pekáčku bude plno sádla, které ale rozhodně nevylévejte. To by byla obrovská škoda. Dá se použít na pečení dalších pokrmů.
Husu potřete mlékem, které pomůže vytvořit dokonalou křupavou kůrku a cca 20-30 minut ji pečte do zezlátnutí. Jakmile husu vyndáte z trouby, opět ji nechte trošku nadechnout. Krájejte ji klidně až o 10 minut později. Maso takto stačí povolit, bude krásně křehké a kůrka křupavá.
Ke svatomartinské husičce se báječně hodí domácí lokše, různé druhy knedlíků, samozřejmě domácí zelí, ať už to červené, nebo bílé. Nezapomeňte na Svatomartinské víno!