Jak se zbavit rychle nachlazení? Pomůže i kvalitní kuřecí vývar
Spousta z nás má rodiče nebo prarodiče, kteří nás učili, že při nemoci i slabosti je na vzpruhu nejlepší poctivý masový vývar. Existuje jich více typů, ale k nejoblíbenějším patří hovězí a kuřecí. Když do něj vložíte maso a kosti, kořenovou zeleninu a koření, stačí jen dlouhé pomalé vaření a léčivý vývar, který skutečně funguje, je váš. Pojďme si připravit ten kuřecí.
Co je potřeba
Potřebovat toho nebudeme mnoho, ale vždy záleží na tom, jak velký hrnec použijete. Běžně se polévky vaří ve 3 litrových a 5 litrových hrncích, záleží na tom, jak velkou rodinu máte nebo na jak dlouho dopředu si vaříte. Potřebovat tedy budete:
- 1 ks polévkové směsi 1 kg + droby, pokud máte
- 3 středně velké mrkve
- 2 petržele
- Půlka většího celeru
- Větší cibule
- Libečková nať nebo nať z celeru
- Stroužek česneku (nemusí být)
- Kousek papriky (nemusí být)
- Nové koření
- Černý pepř
- Bobkový list
- Sůl
Nejdříve si připravíme skelety z kuřat. V některých polévkových směsích jsou i droby, pokud máte možnost volby, určitě vyberte skelety i s droby. Vývar bude mít mnohem plnější chuť, výraznější. Jestliže máte poblíž řeznictví, kde prodávají kuřecí vnitřnosti, můžete si do polévky koupit např. kuřecí játra, srdce, žaludky. Anebo si kupte celé balení např. srdcí v klasické prodejně potravin, odeberte pár a zbytek dejte do mrazáku na příště.
Skelety příp. i droby omyjeme. Někdy je na nich mnoho tuku, pokud nemáte rádi polévku s vysokou vrstvou tuku nahoře, část z tuku už před vařením odstraňte. Tuk je ale nositelem chuti, proto jej určitě neodstraňujte všechen. Pro lahodnou chuť je jednoduše potřeba.
Jakmile máme skelety a droby omyté, dáme je do hrnce a zalejeme studenou vodou. Dáme vařit.
Pak začneme čistit zeleninu. Je lepší ji nakrájet na větší kusy, aby se z ní chuť lépe a víc vyvařila. Česnek a papriku dávat do vývaru nemusíte, ale česnek dává většina z nás, papriku pak gurmáni. Nakonec přidáme koření, celerovou nať, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření a 4 kuličky pepře. Pokud máte libeček, ten nakrájíme nadrobno a přidáváme až je polévka uvařená.
Necháme vařit na mírném ohni 2 – 3 hodiny. Tvořící se šum odstraňujeme v průběhu vaření. Po uvaření posolíme dle chuti.
Kuřecí vývar podáváme s nudlemi nebo jinými polévkovými těstovinami. Výborné jsou do vývaru domácí nudle, které si můžete připravit i bez speciálního strojku na nudle. Je ale potřeba si těsto a nudle připravit s předstihem, třeba den, dva předem.