Jak připravit zdravý okurkový salát s ředkvičkami, který můžete i při hubnutí
Dali jste se na hubnutí, protože léto se kvapem blíží a vy se chcete cítit v plavkách přitažliví, sexy a především nestydět se za velké „špeky“? Nebo chcete jednoduše jídelníček doplnit o zdravá jídla, která našemu tělu vždy prospívají? Pak určitě uvítáte tip na výborný a zdravý okurkový salát, který je doplněný o mírně pálivé ředkvičky (domácí jsou ostřejší zpravidla) a zajistí vám osvěžení i spoustu vitamínů.
Protože jde o lehký a zdravý salát, můžeme jej použít nejen při hubnutí, ale také kdykoli v horkých dnech, kdy nemáme chuť na těžké jídlo. Křupavá a svěží konzistence chutná k obědu, svačině i večeři. Hotový je rychle, budete jistě spokojeni.
Co je potřeba
Na přípravu budeme potřebovat suroviny, které jsou běžně dostupné v obchodech a většinu z nich máme běžně i doma. Pro čtyřčlennou rodinu si připravte:
- Okurka hadovka
- Svazek ředkviček
- Ledový salát
- Půlka červené papriky
- 4 – 5 vajíček
- Cizrnu
- 6 lžic kvalitního „řeckého“ jogurtu
- Česnek
- Hořčici
- Sůl
Nejdříve si dáme vařit vajíčka natvrdo, které po uvaření a vychladnutí v mezičase oloupeme. Pak umyjeme a na kolečka nakrájíme okurku. Můžeme je mírně osolit a nechat je pár minut odstát v misce. Mezitím si umyjeme i ředkvičky, které nakrájíme buď na tenká kolečka, nebo na hranolky, kostičky. Rozmanité tvary dělají salát zajímavým na pohled. To samé platí o červené paprice.
Pak nakrájíme ledový salát na tenké proužky, ale použít se dá i půlka hlávky mladého zelí, které je také křupavé a osvěžující. Vajíčka, jestli už jsou uvařená, oloupeme a nakrájíme na kousky.
Cizrnu můžeme přidat uvařenou tak, jak je, anebo ji konzervovanou propláchnout a přidat k připravené zelenině. Postačí množství 1 – 2 hrsti, podle vaší libosti.
V misce smícháme hořčici, jogurt a pomačkaný česnek. Pak už všechnu zeleninu s vajíčky smícháme, doplníme o jogurtový dresink a pečlivě promícháme. Můžete dochutit dle potřeby jak solí, tak špetkou pepře nebo najemno nakrájenou chilli papričkou.
Namísto ledového salátu, mladého zelí se dá použít i rukola. A co podávat k salátu? Jíst jej můžete jen tak, ale báječný je např. s kuřecím masem ať už pečeným či grilovaným, jako to máme my, hodí se i k rybám či jen tak s chlebem.