jaktak.cz

Jak na Míša tvarohový dort se sezónním ovocem, třeba jahodami či malinami?

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Všeobecně patří Míša řezy k velmi oblíbeným a stejně oblíbený je také Míša dort. Je svěží, relativně snadný, suroviny na něj běžně najdeme v každé prodejně potravin. Což takhle obohatit ale suroviny o ovoce. Třeba to, které vám právě dozrává na zahrádce, nebo to, které jste koupili v obchodě za skvělou cenu, protože právě teď je jej všude spousta a byl by „hřích“ si jej nedopřát také.

Co je potřeba

Na těsto budete potřebovat:

  • 4 vajíčka
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • Lžíce oleje
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • Lžíce kakaa
  • Lžička kypřícího prášku do pečiva

Na krém budete potřebovat:

  • 3 vaničky plnotučného tvarohu
  • 150 – 180 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 500 g ovoce

Poleva:

  1. Čokoláda na vaření
  2. 50 g másla
  3. Lžíce mléka

Připravíme si zvlášť bílky a žloutky. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme je. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem a olejem. Přidáme přes sítko prosátou mouku a smíchanou s kypřícím práškem do pečiva a kakaem. Nakonec přidáme sníh z bílků a zapracujeme jej jemně do těsta.

Dortovou kulatou nebo jinou formu vyložíme papírem na pečení a připravené těsto do ní vlijeme. Pečeme cca 20 min. při teplotě 180 °C. Zda je korpus hotový můžeme vyzkoušet špejlí, kterou do něj zapíchneme. Pokud na ní nezůstane těsto nalepeno, je hotovo.

Po upečení formu rozepneme nebo korpus vyklopíme a necháme vychladit. Jestliže vám na korpusu zůstal nalepen pečící papír, je lepší jej sundávat po vychladnutí, abyste korpus nechtěně nepotrhali.

Používáte-li otvírací formu, můžete do ní kulatý korpus vrátit, abyste si dodělání dortu usnadnili.

Pak už nebývá nic jiné, než vyšlehat tvarohy se změklým máslem a cukrem. Je na vás, kolik cukru přidáte, tvaroh by ale neměl být přeslazený. V každém případě ho kyselejší ovoce osvěží.

Nyní polovinu krému naneseme na korpus. Navrstvíme ovoce a na něj dáme druhou vrstvu krému. Nakonec nahoru nalijeme polevu z čokolády, másla a lžíce mléka. Dlouhým nožem či stěrkou rozetřeme po povrchu a dáme ztuhnout. Po cca půl hodině až hodině odstraníme formu, jestli jste dort dodělávali v ní.

Aby vám poleva nepraskala při krájení, je dobré dorty a všechny řezy s čokoládovou polevou krájet nahřátým nožem v horké vodě a otřený utěrkou. Řezy budou hezké, ostré a poleva nepopraská.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-misa-tvarohovy-dort-se-sezonnim-ovocem-treba-jahodami-ci-malinami.html