jaktak.cz

Jak připravit pečenou vepřovou plec na česneku s bramborovým knedlíkem a špenátem

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Klasika, která nikdy nezklame. Skvěle se hodí na slavnostní oběd ke Dni otců – voňavé maso, poctivý výpek, domácí špenát a knedlík, co zasytí. A hlavně: jídlo, které chutná jako od babičky, ale s vaším osobním dotekem.

Co je potřeba

Pro 4 osoby si připrav:

Na maso:

  • 1,2–1,5 kg vepřové plece (může být i krkovice)
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř, kmín
  • 1 lžíce sádla
  • 250 ml vody nebo vývaru

Na špenát:

  • 500 g mraženého listového špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • sůl, muškátový oříšek
  • trochu smetany (volitelné)

Na bramborový knedlík:

  • 700 g brambor (vařených, den předem)
  • 1 vejce
  • cca 200 g hrubé mouky
  • sůl

Maso:

  1. Maso osol, opepři, protlač česnekem a posyp kmínem.
  2. Na sádle zprudka opeč na pánvi ze všech stran.
  3. Přendej do pekáče, podlij vodou/vývarem, přikryj a peč cca 1,5 hodiny na 160 °C.
  4. Poté odklop, přelij výpekem a dopékej ještě 30 min na barvu.

Špenát:

  1. Na másle krátce orestuj česnek, přidej špenát.
  2. Osol, okořeň, podlij trochou vody, případně smetanou.
  3. Vař 10–15 min, až se voda odpaří.

Knedlíky:

  1. Nastrouhej brambory, přidej vejce, mouku, sůl a vypracuj těsto.
  2. Vytvoř dva válečky, vař ve vroucí osolené vodě cca 20 minut.
  3. Krájej nití nebo ostrým nožem.

 

Tip na podávání:

Skvěle k tomu sedne chlazený ležák nebo domácí malinovka s citronem. Pro tatínky můžeš připravit třeba i domácí pivoňkový sirup s tonikem a ginem – elegantní, mužné a slavnostní.

Skvěle k tomu sedne chlazený ležák nebo domácí malinovka s citronem. Pro tatínky můžeš připravit třeba i domácí pivoňkový sirup s tonikem a ginem – elegantní, mužné a slavnostní.

Zkuste k masu křenovou pěnu místo klasického strouhaného křenu

Pokud chceš posunout slavnostní oběd o úroveň výš a překvapit i gurmánského tátu, připrav k masu jemnou křenovou pěnu – krémovou, lehce pikantní, která se skvěle hodí k vepřovému i špenátu.

📝 Ingredience:

  • 150 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
  • 1 lžíce čerstvě strouhaného křenu (nebo více podle chuti)
  • sůl, pár kapek citronu
  • volitelně: špetka cukru

👨🍳 Postup:

  1. Smetanu vyšlehej dotuha, ale ne až do másla.
  2. Lehce osol, vmíchej křen (podle chuti – čím čerstvější, tím ostřejší), dochuť citronovou šťávou a případně špetkou cukru pro vyvážení.
  3. Uchovej v lednici a podávej na talíři jako malý kopeček vedle masa – výborně doplní jeho šťavnatost i chuť výpeku.

Tahle pěna je efektní, jednoduchá a překvapivě návyková – navíc ji můžeš použít i jako dip k pečeným bramborám nebo domácím chipsům. Tatínci ocení, že to není žádné "načančané nic", ale pořádná chuťová bomba v elegantní formě.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-pecenou-veprovou-plec-na-cesneku-s-bramborovym-knedlikem-spenatem.html