Jak připravit krůtí plátky s čerstvými mladými hrachovými lusky?
Na zahrádkách nám právě dorůstá mladý hrášek a v některých luscích už máme menší či větší kuličky hrášku. Právě toto je výborné období na to, využít hrášek hezky celý včetně lusků. Ty jsou měkké, šťavnaté, svěží, sladké, tak lahodné, jako samotný hrášek. Dávat je po omytí můžeme do salátů, nebo je použít k přípravě hlavních jídel. A to je i náš dnešní případ. Připravíme si zdravý a skvělý oběd, který chutná dospělým i dětem.
Co je potřeba
Na přípravu pro 4 osoby budeme potřebovat:
- 4 plátky připravené z krůtího masa
- 600 g mladých hráškových lusků
- 2 cm másla
- Olej
- Sůl
Na marinádu:
- 2 PL sójové omáčky
- 4 PL oleje
- Pepř (ne u jídla pro děti)
- 4 stroužky česneku (pokud vaříme dětem, i česnek nejlépe vynecháme)
- 1 PL mleté papriky
Protože je dobré maso na chvíli marinovat, připravíme si ze všeho nejdříve marinádu. Smícháme všechny suroviny na marinádu a plátky krůtího masa do ní vložíme. Necháme v lednici klidně 2 hodiny.
Po odsátí masa v marinádě začneme s vařením. Na pánev dáme olej a až je horký, vložíme maso. Z obou stran jej smažíme asi 6 minut.
Jakmile je maso hotové, vyndáme ho z pánve a do výpeku vsypeme lusky hrášku a máslo. Výpek ochutnáme a dle potřeby jej dochutíme. Většinou to ale není potřeba, sojovka je slaná. Pořádně promícháme a necháme dusit asi 7 minut, aby lusky změkly, zkřehly.
Jako přílohu můžeme použít brambory, bramborovou kaši, ale také třeba hranolky. Kdo chce zdravý oběd, nají se i bez přílohy, stačí přidat více hrachových lusků.
Tento oběd je hotový velmi rychle, když nepočítáme marinování masa. Jde o minutku, kterou si můžete ráno naložit do marinády a odpoledne během chvilky uvařit po návratu od lékaře, z nákupů, z výletu s dětmi teď během prázdnin, nebo z koupaliště. Budete jistě spokojení.