Jak upéct rychlou a výbornou bublaninu s černým rybízem
Klasickou bublaninu známe všichni. Tahle je trochu jiná v tom, že ji posypeme nejen ovocem, ale také posypkou. Tu uděláte naprosto jednoduše ze surovin, z nichž budete připravovat těsto, jen po odebrání drobenky přidáte další suroviny.
Tato bublanina je ale jedinečná i svou chutí. Těsto je totiž sladké a černý rybíz trošku kyselý, hutný, typický svou vůní i chutí. Celek je ale naprosto delikátní a uvidíte, že si tuhle bublaninu připravíte opakovaně a možná i s dalšími kusy jiného ovoce, třeba s rybízem červeným.
Co je potřeba
Na přípravu těsta na středně velký plech budete potřebovat jen pár běžně doma se nacházejících surovin nebo koupitelných za pár korun i v malých potravinách v malé vísce v pohraničí, kde máte třeba chalupu. Potřebovat budete větší hrnek a následující suroviny:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 vajíčka
- 120 g másla, případně Hery
- 8 hrstí černého rybízu
Nejdříve necháme povolit máslo, příp. pro urychlení práce dáme máslo na chvilku rozpustit do hrnce na sporák nebo do mikrovlnky. Pak v míse smícháme toto máslo, cukr a mouku. Z tohoto nám vznikne drobenka. Odebereme z jejího množství 1 hrnek drobenky a dáme stranou pro použití na závěr před samotným pečením.
Do zbylé směsi, která zůstala v míse, vlijeme mléko, přidáme 2 vajíčka, prášek do pečiva a vanilkový cukr a vše řádně promícháme. Vznikne nám řidší hladké těsto.
Zapneme troubu a nastavíme ji na 170 stupňů, aby se prohřála.
Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou či krupicí. Pak do něj vlijeme těsto z mísy. Na povrch těsta postupně nasypeme obraný a omytý rybíz. Pokud chcete, aby rybíz držel rybíz nahoře a nepropadával těstem dolů, můžeme jej obalit v práškovém cukru. My jsme to ale nedělali, aby bublanina nebyla příliš sladká.
Pak vrch bublaniny posypeme drobenkou a dáme péct. Pečeme při teplotě 170 stupňů cca půl hodiny. Zda je upečená zkusíme před vyndáním z trouby špejlí. Zapíchneme ji do bublaniny, a pokud na ní nezůstává těsto, je upečená.