Jak na 4 výborné rajčatové saláty s dýňovými semínky, sýrem a dalšími surovinami
Rajčata jsou ideálním základem pro letní saláty – jsou šťavnatá, osvěžující a plná chuti. V kombinaci s dýňovými semínky, sýrem, paprikou nebo bylinkami vytvoříte rychlé, výživné a chuťově bohaté pokrmy. Přinášíme vám 4 jednoduché a chutné recepty na rajčatové saláty, které využijete jako přílohu, lehký oběd nebo večeři.
Ingredience:
- 4 střední rajčata
- 1 červená paprika
- 100 g balkánského sýra nebo fetu
- 2 lžíce pražených dýňových semínek
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- citronová šťáva nebo balsamico
- sůl, pepř
Postup:
Rajčata nakrájejte na měsíčky, papriku na proužky, sýr rozdrobte. Smíchejte v míse, přidejte dýňová semínka a nasekanou bazalku. Pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou nebo balzamikem, dochuťte solí a pepřem. Podávejte vychlazené.
Ingredience:
- 3–4 zralá rajčata
- 1 koule mozzarelly
- hrst rukoly nebo polníčku
- 2 lžíce dýňových semínek
- lžička medu
- olivový olej
- balzamikový krém
- špetka soli a čerstvý pepř
Postup:
Rajčata a mozzarellu nakrájejte, smíchejte s rukolou, zakápněte olejem a trochou medu. Přidejte semínka a pokapejte balzamikovým krémem. Výborný jako lehká večeře nebo předkrm.
Ingredience:
- 5 cherry rajčátek
- 1/2 červené cibule
- čerstvé chilli (dle chuti)
- hrst koriandru nebo petržele
- 2 lžíce opražených dýňových semínek
- limetková šťáva
- sůl, pepř
Postup:
Rajčata rozpulte, cibuli nakrájejte na tenké půlměsíčky, chilli nasekejte. Smíchejte se semínky, bylinkami a dochuťte limetkovou šťávou. Salát má osvěžující, lehce pálivý charakter.
Ingredience:
- 3 velká rajčata
- 1 salátová okurka
- 100 g čerstvého kozího sýra nebo tvarohu
- 1 lžíce dýňového oleje
- 1 lžíce dýňových semínek
- trochu bílého vinného octa
- sůl, pepř, čerstvá pažitka
Postup:
Rajčata i okurku nakrájejte na plátky. Promíchejte s kousky sýra, dochuťte octem, olejem, solí a pepřem. Posypte semínky a pažitkou. Tento salát je lehký, ale zasytí.
- Dýňová semínka vždy lehce opražte na suché pánvi – zvýrazníte jejich chuť a budou krásně křupavá.
- Kombinujte různé druhy rajčat – cherry, masitá, žlutá – salát bude barevnější i zajímavější chuťově.
- Zkuste i semínka marinovat – např. krátce ve směsi sójové omáčky a medu před přidáním do salátu.
Tyto rajčatové saláty můžete upravovat podle sezóny a chuti. Vždy jsou rychlé, zdravé a plné čerstvých surovin – ideální pro letní stůl.