jaktak.cz

Jak vyrobit zdravou cuketovou šťávu a jak ji zavařit? Oceníte ji i v zimě

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Cuketa je oblíbená letní zelenina s jemnou chutí a vysokým obsahem vody. Většinou ji používáme na slané pokrmy, ale skvěle se hodí i k výrobě šťávy – svěží, lehce nasládlé a plné živin. Navíc si ji můžete připravit i do zásoby: zavařená cuketová šťáva vydrží celou zimu!

Cuketa je výživově hodnotná, přesto lehká a šetrná k trávení. Obsahuje:

Cuketová šťáva je proto vhodná při:

Ingredience:

Postup:

  1. Příprava cukety
    Omyjte ji, odkrojte konce, pokud je mladá, nemusíte ji loupat. Nakrájejte na menší kousky.
  2. Vaření
    Vložte do hrnce s vodou a vařte cca 15–20 minut, dokud cuketa nezměkne.
  3. Rozmixování
    Pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Měla by vzniknout jemná dřeňovitá šťáva.
  4. Dochucení
    Přidejte citronovou šťávu a cukr. Dobře promíchejte a znovu krátce povařte, dokud se cukr nerozpustí. Můžete přidat i lístky máty nebo trochu zázvoru.
  5. Zavařování
    Nalijte do čistých, vyvařených sklenic. Uzavřete víčky a otočte dnem vzhůru nebo sterilujte 15 minut při 85 °C.
  • Pokud nechcete dužinatou šťávu, můžete ji přecedit přes jemné sítko.
  • Naředěná vodou je skvělá jako limonáda.
  • V zimě ji můžete použít jako základ pro zeleninové smoothie nebo polévku.

Cuketová šťáva je výborným způsobem, jak zpracovat přebytky cuket ze zahrady a zároveň udělat něco pro své zdraví. Je osvěžující, jednoduchá na přípravu a po zavaření máte vitaminy


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-zdravou-cuketovou-stavu-jak-ji-zavarit-ocenite-ji-i-v-zime.html