Jak na domácí kečup: Tři jednoduché recepty plné chuti a bez chemie
Kečup je nedílnou součástí mnoha pokrmů – od hranolků po grilované maso. V obchodech ho najdeme v desítkách variant, ale domácí kečup má jednu velkou výhodu: víte přesně, co obsahuje. Bez konzervantů, z čerstvých surovin a přesně podle vaší chuti. Přinášíme tři jednoduché recepty na domácí kečup, který zvládne každý.
Ingredience:
- 2 kg zralých rajčat
- 2 cibule
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 3 lžíce jablečného octa
- 1 lžička mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
- pepř podle chuti
Postup:
Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte. Cibuli nasekejte nadrobno. Vše dejte do hrnce, přidejte cukr, sůl, koření a vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne. Nakonec rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes jemné sítko. Přidejte ocet, krátce povařte a ještě horké nalijte do čistých sklenic.
Ingredience:
- 1,5 kg rajčat
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 červená chilli paprička
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžička soli
- špetka uzené papriky
Postup:
Rajčata, cibuli, česnek a chilli nakrájejte a dejte do hrnce. Přidejte ostatní ingredience a vařte přibližně hodinu. Mixujte dohladka a případně propasírujte. Pikantnost můžete upravit množstvím chilli podle chuti. Skvěle se hodí ke grilovanému masu nebo do burgerů.
Ingredience:
- 1 kg cherry rajčátek
- 1 jablko (nastrouhané)
- 1 malá cibule
- 2 lžíce medu
- 1 lžička soli
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka skořice
Postup:
Všechny ingredience dejte do hrnce a vařte asi 45 minut. Po rozmixování a případném propasírování získáte jemný, nasládlý kečup, který chutná dětem a je ideální ke špagetám nebo na domácí pizzu.
Domácí kečup vydrží ve sklenicích v lednici několik týdnů. Pokud jej zavaříte (15 minut při 85 °C), vydrží i několik měsíců. Můžete si tak vytvořit zásoby přesně podle chuti své rodiny.