jaktak.cz

Jak na rychlé a hebké lívanečky s fíkovou marmeládou a smetanou?

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Kdo z nás by neměl rád lívanečky? Existuje jich více typů, ať už kynuté, nekynuté, z mouky nebo z ovesných vloček či jiných hlavních surovin. My si dnes připravili rychlé a skvělé lívanečky z hladké mouky, po kterých se jen zaprášilo. Hebkost jim dodává nejen typ mouky, ale také kypřicí prášek do pečiva. Použili jsme fíkovou marmeládu přivezenou ze zahraniční, protože je extra sladká a k lívanečkům se bezvadně hodila.

Co je potřeba

Na lívanečky pro 4 člennou rodinu budete potřebovat:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžíce oleje
  • Olej na smažení

Na ozdobení pak marmeládu, džem, tvaroh s vanilkovým cukrem a práškovým cukrem, šlehačku, čokoládový topping atd.                

Nejdříve oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Pak smícháme všechny suroviny včetně žloutků, bílky necháme stranou. Ty zapracujeme do těsta až jako poslední, aby zůstaly co nejvíc nadýchané.

Pak polévkovou lžící nebo malou naběračkou vléváme těsto do lívanečníků, příp. tvoříme „hromádky“ na klasické pánvi. Někdo je dělá nasucho, aby zůstávaly na povrchu křupavé a lesklé, my klasicky používáme kapku oleje. Lívanečky docela dost nabydou, proto těsta nepoužívejte na jeden kus příliš mnoho. Olej je dobré dolévat častěji pro troškách.

Nepřežeňte to s teplotou, aby nebyly lívanečky na okrajích spálené, ale uvnitř přitom nedosmažené. Je lepší volit mírný oheň a lívanečky smažit dozlatova.

Jakmile máme usmaženo, podáváme nejlépe na teplém talíři, aby je studený neochladil. Můžeme ozdobit vším, co máme doma a co máme rádi. My použili zmíněnou fíkovou marmeládu a oslazený tučný tvaroh. Výborná je i jakákoli kvalitní čokoládová pomazánka, domácí jahodová marmeláda či jiné.

Tyto lívanečky jsou rychlé a snadné. Příště si uděláme lívanečky s mletými ovesnými vločkami. Ty jsou vláčné, výborné a jsou skvělé i zastudena po pár dnech, co byly uložené v ledničce.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-rychle-hebke-livanecky-s-fikovou-marmeladou-smetanou.html