jaktak.cz

Jak na naprosto snadnou, a přitom nejlepší zeleninovou omáčku na těstoviny?

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Máte na zahrádce více zeleniny, než stíháte spotřebovat, a tak hledáte způsob, jak ji zužitkovat? Možná dostáváte rajčata, papriky, ale také cukety, dýně nebo třeba lilek několikrát za týden od babičky a vařit dýňové zelí, jíst studené saláty nebo zeleninu podávat s pečivem či jako přílohu jídel, vás už nebaví. Zeleninu můžete v jakékoli podobě zavařit.

Pokud máte úrody skutečně dost a nemáte komu ji dávat, např. rajčata se dají tak, jak jsou, vložit do skleniček, zalít vodou a sterilovat. V zimě je můžete použít do polévky, omáčky, rozmixovat je nebo je použít tak, jak jsou. Lze je předem i odslupkovat.

Vraťme se ale k zeleninové omáčce. Na její přípravu je potřeba dost zeleniny, budete jistě rádi. A pokud ji zavaříte, ve spíži či sklepě na vás bude čekat celou zimu. Je skvělá zejména k těstovinám, ale stejně tak ji můžete použít pod maso.

Nejdříve si očistíme všechnu zeleninu a nakrájíme ji na menší kostky, aby se rychleji vařila. Mrkev, která je tvrdá, můžeme klidně nastrouhat na hrubém struhadle.

Pak všechnu připravenou zeleninu vložíme do velkého hrnce, přidáme olej, 2 lžičky soli, 6 lístků bazalky a počkáme, než se směs začne vařit. Jakmile dojde k varu, teplotu snížíme takřka na minimum a vaříme i 4 hodiny. V průběhu vaření můžeme ochutnat, a pokud chceme, můžete přisolit, nebo přidat špetku pepře, chilli, záleží na tom, jak pikantní chuť chcete.

Jakmile je směs dokonale uvařená a zredukovala se šťáva, vše rozmixujeme ponorným mixerem a dochutíme ještě cukrem. Je dobré nemixovat až na konzistenci přesnídávky, ale nechat i větší kousky.

Omáčku můžete použít na těstoviny ihned, nebo ji uložit do ledničky i na 3 – 4 dny. Stejně tak jí můžete naplnit skleničky a sterilovat při 80 °C 20 minut, a pak ještě skleničky otočit vzhůru dnem, aby víčka spolehlivě chytla.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-naprosto-snadnou-pritom-nejlepsi-zeleninovou-omacku-na-testoviny.html