jaktak.cz

Jak upéct obrácený švestkový koláč? Vyzkoušejte jej a nebudete litovat

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Obrácené koláče jsou velmi oblíbené zejména pro jejich jednoduchost a rychlou přípravu. Nejznámější je asi obrácený jablečný koláč a alespoň jednou za rok jej peče spousta z nás. Znáte ale i jiné obrácené koláče? Třeba výborný švestkový? Když přidáte trochu skořice, získáte koláč s nádechem podzimu, který bude chutnat rodině i návštěvě.

Co je potřeba

Na obrácený švestkový koláč budete potřebovat:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g krupicového cukru
  • 8 lžic teplé vody
  • 7 lžic oleje
  • 5 vajíček
  • Prášek do pečiva

 

Dále budeme potřebovat:

  • Cukr krystal
  • Vanilkový cukr
  • Máslo
  • 1 kg švestek (vypeckovat)

Na krém budeme potřebovat:

  • 3 vanilkové pudingy v prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 l mléka
  • 125 g másla
  • Lžíce rumu
  • Krupicový cukr

Nejdříve si připravíme plech, menší, např. o rozměrech 40 x 30 cm. Vyložíme jej pečicím papírem a v pořádné vrstvě pomažeme máslem a vysypeme cukrem. Pak si postupně rozpůlíme všechny švestky a nakrájíme je na měsíčky. Na pocukrovaný papír je hustě vyskládáme. Jestliže máte skoré švestky, které jsou slaďounké, netřeba je dosladit. Pokud jsou ale vaše švestky kyselé, posypte je cukrem.

Pak začneme s přípravou těsta. Žloutky ušleháme do pěny s cukrem. Přidáme olej a teplou vodu. Přidáme i mouku, uděláme do ní ďolíček, vsypeme prášek do pečiva a promícháme. Pak vmícháme ušlehaný sníh s bílků, co nejopatrněji, aby nám nespadl a těsto zůstalo co nejvíc nadýchané.

Pak přichází na řadu rozetření těsta na švestky. Jakmile je hotovo, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 30 minut.

Jakmile je koláč upečený, necháme ho chvilku „odstát“. Nakonec jej převrátíme na jiný plech tak, že zůstanou švestky nahoře a pomaličku sundáme pečicí papír, pokud zůstal přichycený na švestkách.

V závěru uvaříme z pudingů, vanilkového cukru a krupicového cukru hustý puding. Přidáme rum a zašleháme máslo. Po mírném ochladnutí rozetřeme na koláč. Nakonec můžeme ještě pokapat čokoládovou polevou.

Koláč je výborný i bez pudingového krému. Chcete-li jednodušší verzi, nebo chcete-li dietnější verzi, stačí jej „vypustit“.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-obraceny-svestkovy-kolac-vyzkousejte-jej-nebudete-litovat.html