jaktak.cz

Jak si uvařit svatováclavské špekové knedlíky – recept plný chuti a tradice

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Svatováclavské slavnosti nejsou jen o koláčích a burčáku – ke svátečnímu stolu patří i pořádné, poctivé české jídlo. A právě špekové knedlíky jsou tou správnou volbou, pokud chcete pohostit rodinu nebo přátele něčím opravdu chutným a tradičním.

Tyhle knedlíky voní po uzeném, sádle a majoránce, mají krásně křupavou krustu, když je opečete, a přitom zůstávají vláčné a syté. Hodí se k dušenému zelí, ke guláši, ale dají se jíst i samotné – třeba s cibulkou a pivem nebo burčákem.

Co je potřeba

Na cca 12 knedlíků budete potřebovat:

Základní těsto:

  • 6 rohlíků (ideálně den dva starých)
  • 250 ml mléka
  • 3 vejce
  • 150 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře
  • špetka muškátového oříšku (volitelně)
  • hrst nasekané petrželky nebo pažitky

Špeková složka:

  • 150 g uzeného boku nebo slaniny (ideálně špek)
  • 1 malá cibule
  • 1 lžíce sádla (nebo másla)

1. Připravte základ

Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a dejte do mísy. Zalijte mlékem, promíchejte a nechte 10 minut nasáknout.

2. Přidejte vejce a mouku

Do rohlíků vmíchejte vejce, mouku, sůl, pepř, muškátový oříšek a nasekanou zelenou nať. Míchejte, dokud nevznikne hutné, ale ne suché těsto. Pokud je řídké, přidejte trochu mouky.

3. Osmahněte špek

Na pánvi rozehřejte sádlo, přidejte na kostičky nakrájený špek a cibuli. Opečte dozlatova a přidejte do těsta. Promíchejte a nechte těsto 5–10 minut odpočinout.

4. Tvarujte knedlíky

Z těsta vytvarujte vlhkýma rukama menší kulaté knedlíky (velikosti pingpongového míčku nebo o něco větší).

5. Uvařte

V osolené vodě vařte knedlíky cca 15 minut. Občas je opatrně otočte, aby se uvařily rovnoměrně.

Svatováclavské špekové knedlíky jsou výborné:

Na svátek svatého Václava se tradičně podávaly slavnostní pokrmy z toho, co dům dal – a špekové knedlíky jsou přesně tím, co se v chudších i bohatších domácnostech dokázalo připravit z jednoduchých surovin. Jsou syté, chutné, a dodnes symbolizují poctivou českou kuchyni.

 

Ať už je připravíte jako slavnostní chod na 28. září, nebo jen jako vydatný podzimní oběd – špekové knedlíky si rozhodně zaslouží čestné místo na vašem talíři.

  • Pokud máte zbylé knedlíky, nakrájejte je a opečte na pánvi – budou ještě lepší!
  • Do těsta můžete přidat i najemno nasekaný česnek nebo majoránku, pokud máte rádi výraznější chuť.
  • Chcete verzi bez masa? Vynechte špek a přidejte víc bylinek, např. šalvěj, tymián nebo petrželku.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-uvarit-svatovaclavske-spekove-knedliky-recept-plny-chuti-tradice.html