jaktak.cz

Jak si doma uvařit „presso“ | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak si doma uvařit "presso" | recept. Chcete si doma vychutnat silnou kávu s lahodnou krémovou pěnou, ale nevlastníte přístroj na výrobu pressa? Přinášíme vám návod na přípravu kávy, která je upravena podobně jako oblíbené italské presso v kavárnách. Máte-li rádi intenzivní chuť kávy, určitě si presso vyzkoušejte doma připravit.

Co je potřeba

voda
rozpustná káva
mléko, smetana či cukr (v případě, že si jej chcete dochutit)

Krok 1

Nejprve je potřeba uvařit si vodu v rychlovarné konvici či v kastrůlku. Když projde voda varem, nechte ji "dobublat". Káva by nebyla tolik chutná, kdyby byla zalitá vroucí vodou.

Krok 2

Do hrnku s úzkým dnem a širokým ústím vsypejte dvě čajové lžičky jemné rozpustné kávy (vhodná je k tomu například káva Jacobs Velvet) a dvě lžičky cukru krystal, pouze v případě, že sladíte. Vše smíchejte dohromady.

Krok 3

Horkou, ale ne vroucí vodu opatrně nalejte na čajovou lžičku. Voda nesmí přetéct - pokud by jí bylo moc, můžete začít znovu. Jedna čajová lžička je postačující na dvě lžičky kávy a cukru (pokud nesladíte, odměřte jen pár kapek). Pokud používáte umělé sladidlo, dejte jej do kávy až před mlékem.

Krok 4

Lžičku vody nalijte do hrnku s kávou a cukrem. Míchejte, nebo ještě lépe šlehejte kovovým ručním šlehačem. Šlehání trvá přibližně pět minut, a to dokud se z původní černé směsi neutvoří světle béžový krém s bublinkami vzduchu.

Krok 5

Směs je připravená, pokud krém neteče a všechny přísady jsou dokonale spojeny. Pokud se Vám stane, že se při míchání káva přichytává na stěnu, nebo na lžičku či šlechač, přidejte pár kapek vody a míchejte rychleji.

Krok 6

Tip pro slabé ruce - lépe a efektivněji se Vám bude míchat, pokud si šálek položíte na stůl a opřete jej o ucho.

Krok 7

Vodu z konvice, kterou můžete zase malinko přihřát (aby měla asi devadesát stupňů), nalejte do šálku (takové množství aby se vám směs povedla rozpustit). Opět míchejte, dokud se v malém množství vody nerozpustí krémová směs.

Krok 8

Abyste kávu ještě více napěnili, nalijte zbytek vody po lžičce doprostřed šálku, klidně z větší výšky.

Krok 9

Přidejte smetanu - pro efekt je dobré ji lít doprostřed, a to opět po lžičce. Když pak lžičkou nebo tyčinkou trefíte prostředek, můžete ze smetany na pěně vytvářet efektní ornamenty.

V případě, že kávu pijete raději studenější, nechte lžičku v šálku. Vaše "presso" se pak rychleji ochladí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-doma-uvarit-presso-recept.html