jaktak.cz

Jak na netradiční trnkový koláč

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Recept na voňavý a šťavnatý podzimní dezert s trnkami

Trnky se skvěle hodí do koláčů díky své sladkokyselé chuti, která v kombinaci s křehkým těstem a jemnou drobenkou vytváří perfektní podzimní pochoutku. Tento recept je trochu netradiční díky přidání mandlí a skořice, které koláči dodají hloubku a vůni.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g studeného másla
  • 80 g cukru moučky
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 g trnek (odpeckované)
  • 100 g cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (nebo polohrubé mouky)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 50 g nasekaných mandlí

Na drobenku:

  • 80 g másla
  • 70 g mouky
  • 50 g cukru krupice

1. Připravte těsto

2. Připravte náplň

3. Připravte drobenku

4. Udělejte koláč

5. Pečte

6. Podávejte

Nechte trochu vychladnout a podávejte třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo zakysanou smetanou.

 

Tento trnkový koláč si zamilujete — je vláčný, voňavý a dokonale podzimní. Vyzkoušíte ho letos na svatého Václava nebo při jiné podzimní příležitosti?

Pro ještě netradičnější chuť můžete do náplně přidat trochu nastrouhané citronové kůry nebo pár kapek vanilkového extraktu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-netradicni-trnkovy-kolac.html