jaktak.cz

Jak využít podzimní poklady přírody? Čaje a dobroty z darů lesa a luk

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Podzim je čas hojnosti. Příroda nás odměňuje za celoroční péči i trpělivost – barevnými listy, chladivým vzduchem a především bohatstvím plodů, které můžeme nasbírat a proměnit v čaje, sirupy, džemy či sladké i slané dobroty. Stačí se jen rozhlédnout na loukách, okrajích lesů nebo i podél polních cest.

A co si z těchto podzimních darů přírody můžeme doma připravit? Inspirujte se našimi tipy!

Šípky dozrávají od září do listopadu a jsou doslova nabité vitamínem C. Sbírají se ideálně před prvními mrazíky, ale lze je využít i později – po přemrznutí bývají sladší.

Jak na šípkový čaj?

Můžete přidat med, skořici nebo sušené jablko. Čaj podporuje imunitu, posiluje cévy a pomáhá při nachlazení.

Plody hlohu se sbírají koncem října a v listopadu. Jsou vhodné pro přípravu čaje na podporu srdce a krevního oběhu.

Hlohový čaj:

Jeřabiny (červené i černé) obsahují vitamín C, A a antioxidanty. Před konzumací je nutné je povařit nebo usušit, čímž se odstraní kyselina parasorbová, která ve větším množství může podráždit žaludek.

Tip:

Rakytník roste planě i na zahradách. Je výborný na podporu imunity a trávení.

Z rakytníku si můžete připravit:

Spadaná jablka a hrušky využijte na výrobu domácího sušeného ovoce, které je skvělé do čaje i na mlsání.

Jak na to?

I v říjnu lze najít poslední lístky máty, meduňky, šalvěje, mateřídoušky nebo jahodníku. Sušte je a přidávejte do čajových směsí.

Skvělé jsou i listy maliníku a ostružiníku – posilují organismus, podporují trávení a hodí se i pro ženy při hormonální nerovnováze.

Z přezrálých šípků nebo povařených jeřabin můžete připravit výjimečné džemy:

Recept na šípkovou marmeládu:

Výsledek? Jemná, výrazně ovocná marmeláda plná zdraví.

Podzimní příroda je plná darů, které nejen potěší chuťové buňky, ale zároveň posílí imunitu, dodají vitamíny a pomohou vám připravit se na zimu. Ať už si uděláte voňavý čaj z šípků, sušenou ovocnou směs, rakytníkový sirup nebo sladkou marmeládu, máte jistotu, že pijete a jíte něco, co jste si sami nasbírali a připravili – bez chemie, s láskou a úctou k přírodě.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-podzimni-poklady-prirody-caje-dobroty-z-daru-lesa-luk.html