jaktak.cz

Jak uvařit dýňovou marmeládu s pomerančem, podzimní radost do skleničky?

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Dýně není jen na polévku nebo pečení – skvěle se hodí i na sladké zavařování. Pokud hledáte originální domácí marmeládu, která překvapí chutí i barvou, vyzkoušejte dýňovou marmeládu s pomerančem. Díky sladkosti dýně a osvěžující kyselosti citrusů vznikne jemně kořeněná pochoutka, kterou využijete nejen na pečivo, ale i jako náplň do koláčů nebo jako přílohu k sýrům.

Dýně (zejména máslová nebo hokkaido) má příjemně nasládlou chuť, ale sama o sobě je chuťově nevýrazná. Skvěle se proto doplňuje s ovocem, které má vyšší kyselost a výrazné aroma – jako je právě pomeranč, ale použít můžete i citron, ananas nebo jablka. Pomeranč dodá marmeládě ovocnou svěžest, krásnou vůni a lehkou hořkost, která výsledek zaokrouhlí.

Ingredience (na cca 4 skleničky):

Postup:

  1. Příprava surovin:
    Dýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka a nakrájejte na malé kostky. Hokkaido není třeba loupat, máslovou dýni ano.
    Pomeranče dobře omyjte (pokud jsou chemicky neošetřené, můžete přidat i trochu nastrouhané kůry), oloupejte a nakrájejte na kousky. Odstraňte pecky.
  2. Vaření:
    Vše vložte do hrnce, podlijte malým množstvím vody (asi 100 ml) a vařte doměkka – trvá to asi 20–30 minut.
    Jakmile je dýně měkká, rozmixujte směs tyčovým mixérem dohladka.
  3. Zahuštění:
    Přidejte cukr, citronovou šťávu a želírovací prostředek podle návodu. Vařte ještě asi 5 minut. Můžete přidat i skořici nebo zázvor pro výraznější chuť.
  4. Zavařování:
    Horkou marmeládu nalijte do čistých skleniček, dobře zavíčkujte a otočte dnem vzhůru na 5–10 minut. Pak otočte zpět a nechte vychladnout.

Dýňová marmeláda s pomerančem je jednoduchá na přípravu, krásně zbarvená a chutná trochu jinak než běžné ovocné zavařeniny. Ideální způsob, jak využít podzimní úrodu a potěšit rodinu nebo přátele malým domácím dárkem ve skleničce.

  • Pokud nemáte rádi příliš sladkou marmeládu, použijte želírovací cukr 3:1 nebo regulujte množství cukru podle zralosti dýně.
  • Chcete-li opravdu výraznou chuť, přidejte šťávu i kůru z citronu, nebo část pomeranče nahraďte grepem.
  • Dýňová marmeláda je výborná nejen na pečivo, ale hodí se i k tvrdým sýrům, do lineckého cukroví, palačinek nebo jako vrstvená náplň do dortů.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-dynovou-marmeladu-s-pomerancem-podzimni-radost-do-sklenicky.html