jaktak.cz

Jak upéct zajímavé a chutné sušenky i jiné pečivo? Vsaďte na pekanové ořechy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Pekanové ořechy si postupně nacházejí cestu i do českých kuchyní – a není divu. Jsou výborné, máslově jemné, příjemně nasládlé a skvěle se hodí nejen do sladkého pečiva, ale i do chleba nebo slaných koláčů. Jejich chuť připomíná vlašské ořechy, ale bez hořkosti a s vyšším obsahem zdravých tuků. Pokud jste je ještě nevyzkoušeli v domácím pečení, je na čase to napravit.

Ano, a velmi. Pekanové ořechy jsou výborným zdrojem zdravých nenasycených tuků, především omega-9 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce. Obsahují také vitamín E, hořčík, zinek, mangan a vlákninu. Jsou silnými antioxidanty, pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu (LDL) a přispívají k lepšímu trávení.

Navíc mají nižší obsah sacharidů než jiné druhy ořechů, takže jsou vhodné i pro lidi s nízkosacharidovou dietou.

Díky své jemné struktuře a sladkosti se pekany výborně hodí do různých druhů pečiva. Zde je několik inspirací:

1. Pekanové šneky s karamelem

Sladké kynuté těsto naplněné směsí másla, cukru a mletých pekanových ořechů, stočené do šneků a zapečené s karamelovým sirupem. Ideální jako nedělní dezert nebo sladká snídaně.

2. Banánový chlebíček s pekany

Do klasického banánového těsta přidejte nasekané pekanové ořechy – dodají křupavost a ořechovou hloubku. Skvěle ladí s čokoládou i se skořicí.

3. Ořechový chléb

Přidejte nasekané pekany do domácího kváskového nebo pšeničného chleba spolu s rozinkami či sušenými brusinkami. Výborný je s máslem nebo sýrem.

4. Linecké s pekanovým krémem

Místo klasické marmelády vyzkoušejte náplň z mletých pekanů, medu a másla – netradiční varianta tradičního cukroví.

Ingredience:

Postup:

  1. Změklé máslo ušlehejte s cukrem, žloutkem a sirupem.
  2. Přidejte mouku, vanilku, sůl a nakonec ořechy.
  3. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a dejte alespoň na 30 minut chladit.
  4. Vytvarujte kuličky, lehce je zmáčkněte na plech s pečicím papírem.
  5. Pečte při 170 °C asi 12–15 minut dozlatova.

 

Pekanové ořechy jsou výjimečným doplňkem domácího pečení. Zpestří sladké i slané recepty, potěší milovníky ořechů a zároveň přispějí k vašemu zdraví. A co je nejlepší – stačí hrst a každé pečivo se promění v delikatesu.

  • Pekany skladujte v chladu a suchu – ideálně v lednici, aby nežlukly.
  • Před použitím je můžete lehce opražit nasucho – jejich chuť se tak ještě zvýrazní.
  • V receptech často nahrazují vlašské ořechy, ale s jemnější chutí.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-zajimave-chutne-susenky-i-jine-pecivo-vsadte-na-pekanove-orechy.html