jaktak.cz

Jak si doma připravit rakytníkovou šťávu i léčivý rakytníkový olej

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Rakytník řešetlákový je nenápadný keř, jehož oranžové bobule doslova překypují zdravím. Obsahuje více vitamínu C než citrusy, je plný antioxidantů, omega kyselin a dalších cenných látek. Čerstvé bobule mají velmi kyselou chuť, a proto se nejčastěji zpracovávají – například na šťávu nebo olej. Výhodou je, že při domácí výrobě nic nepřijde nazmar – i z tzv. „odpadu“ po šťávě lze vytvořit kvalitní rakytníkový olej.

Ingredience:

Postup:

  1. Bobule důkladně omyjte a zbavte stopek.
  2. Pomocí odšťavňovače, ručního lisu nebo mixéru s následným přecezením získáte rakytníkovou šťávu.
  3. Scezenou šťávu můžete mírně osladit, ale nejlépe uchová cenné látky v syrové podobě bez převaření.
  4. Uložte do skleněné lahve a skladujte v lednici – vydrží cca týden. Pro delší uchování lze šťávu krátce sterilovat nebo zamrazit.

Použití:
Denní dávka 1–2 lžičky šťávy posiluje imunitu, pomáhá při nachlazení, únavě i problémech s trávením.

Po vylisování zůstanou v sítu slupky, dužina a zbytky semínek – to je perfektní základ pro výrobu rakytníkového oleje.

Postup na domácí rakytníkový olej:

  1. Zbylou hmotu nechte mírně proschnout (např. na papíru při pokojové teplotě nebo krátce v sušičce).
  2. Vysušenou směs zalijte kvalitním za studena lisovaným rostlinným olejem (např. olivovým, slunečnicovým nebo mandlovým) – cca 1:2 poměr.
  3. Nechte louhovat 3–4 týdny na tmavém místě, každý den protřepejte.
  4. Poté přeceďte přes plátno nebo jemné sítko do tmavé lahvičky a skladujte v chladu.

Z pár hrstí čerstvého rakytníku si doma snadno vyrobíte nejen šťávu plnou vitamínů, ale i léčivý olej. Využijete přitom každou část plodu – a posílíte své zdraví čistě přírodní cestou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-doma-pripravit-rakytnikovou-stavu-i-lecivy-rakytnikovy-olej.html