jaktak.cz

Jak na jemný a chuťově zajímavý slaný koláč s růžičkovou kapustou a sýrem

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Růžičková kapusta není jen přílohou k masu – v této sezonní zelenině se skrývá plno chuti, která vynikne, když ji zapečete v lahodném slaném koláči. Tento recept potěší všechny, kdo milují kombinaci zeleniny, sýra a křehkého těsta. Výborně se hodí jako lehký oběd, večeře nebo pohoštění pro návštěvu.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g studeného másla
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1–2 lžíce studené vody

Na náplň:

  • 300 g růžičkové kapusty
  • 3 vejce
  • 150 ml smetany ke šlehání (nebo zakysané smetany)
  • 100 g tvrdého sýra (eidam, gouda, čedar...)
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • 1 lžíce oleje nebo másla na kapustu

1. Připravte si těsto:

V míse smíchejte mouku se solí, přidejte na kousky nakrájené máslo a prsty vytvořte drobenku. Přidejte vejce a trochu vody – jen tolik, aby se těsto spojilo. Zpracujte do hladkého bochánku, zabalte do fólie a dejte na 30 minut odležet do lednice.

2. Kapustičky předvařte:

Kapustičky očistěte a ponechte celé (větší kousky případně překrojte napůl). V osolené vodě je krátce povařte – stačí 5 minut, aby změkly, ale zůstaly pevné. Poté je sceďte a nechte okapat. Můžete je krátce orestovat na másle pro lepší chuť.

3. Připravte náplň:

V misce rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Polovinu sýra nastrouhejte a vmíchejte do směsi.

4. Sestavení koláče:

Těsto rozválejte na tenký plát a přeneste do koláčové formy (Ø cca 28 cm), dno propíchejte vidličkou. Rozložte kapustičky po povrchu (klidně i hezky dekorativně), přelijte vaječnou směsí a zasypte zbylým sýrem.

5. Pečení:

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35–40 minut, dokud není náplň pevná a povrch zlatavý.

 

Tento podzimní slaný koláč s celými růžičkovými kapustičkami je krásným důkazem toho, že i obyčejná zelenina může být hlavní hvězdou na talíři. Stačí trochu sýra, máslové těsto a máte výjimečný pokrm, který si zamiluje celá rodina.

Koláč můžete obměňovat podle chuti – přidejte slaninu, šunku, kousky kozího sýra nebo karamelizovanou cibuli. Hodí se podávat teplý i studený, například se zeleninovým salátem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-jemny-a-chutove-zajimavy-slany-kolac-s-ruzickovou-kapustou-a-syrem.html