Jak na svatomartinská husí stehna s knedlíkem a zelím
Složitost:
Mírný
Cena:
1 - 1000 Kč
Potřebný čas:
30 minut a více
Svatý Martin a husa k sobě patří už po staletí. Tradiční svatomartinské hody jsou symbolem konce podzimu, hojnosti a sdílení s rodinou. Celá husa ale může být pro menší domácnost příliš náročná nejen na množství jídla, ale i na přípravu. Proto vám nabízíme chutný recept na husí stehna, která jsou stejně lahodná a dobře se hodí k typickým přílohám — knedlíku a dušenému zelí.
Co je potřeba
Na husí stehna:
- 2 husí stehna
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2–3 stroužky česneku (na plátky)
- 2 cibule (na kolečka)
- 2 bobkové listy
- pár kuliček nového koření
- 100 ml bílého vína nebo vývaru
Na knedlíky:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 20 g droždí
- špetka soli
Na zelí:
- 1 menší hlávka bílého zelí (nakrouhaná)
- 2 lžíce sádla nebo husího sádla
- 1 cibule (najemno)
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce octa (nejlépe jablečného)
- sůl, pepř
Husí stehna:
- Husí stehna dobře osušte a osolte z obou stran. Opepřete a do masa vetřete plátky česneku.
- Na dno pekáče rozložte cibulová kolečka, položte na ně stehna, přidejte bobkový list a nové koření. Přilijte trochu bílého vína nebo vývaru.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 1,5–2 hodiny, během pečení maso občas polévejte vypečenou šťávou. Stehna by měla být krásně měkká a křupavá.
Knedlíky:
- Mléko lehce ohřejte, rozdrobte do něj droždí s cukrem a nechte vzejít kvásek.
- Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, vejce a kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout na teplém místě asi hodinu.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, vytvarujte knedlíky a vařte je ve vroucí osolené vodě asi 20 minut.
Zelí:
- Na sádle osmahněte cibulku do zlatova, přidejte nakrouhané zelí, cukr, ocet, sůl a pepř.
- Podlijte trochou vody, přikryjte a duste, dokud zelí nezměkne, cca 20–30 minut.
K svatomartinským hodům se skvěle hodí mladé, svěží víno — tradičně bílé svatomartinské víno z odrůdy Müller-Thurgau, Ryzlink rýnský nebo Neuburské. Pokud preferujete červené, zkuste lehčí Pinot Noir, který podtrhne chuť pečené husy a příloh, aniž by je přebil.