jaktak.cz

Jak na svatomartinská husí stehna s knedlíkem a zelím

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Svatý Martin a husa k sobě patří už po staletí. Tradiční svatomartinské hody jsou symbolem konce podzimu, hojnosti a sdílení s rodinou. Celá husa ale může být pro menší domácnost příliš náročná nejen na množství jídla, ale i na přípravu. Proto vám nabízíme chutný recept na husí stehna, která jsou stejně lahodná a dobře se hodí k typickým přílohám — knedlíku a dušenému zelí.

Co je potřeba

Na husí stehna:

  • 2 husí stehna
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2–3 stroužky česneku (na plátky)
  • 2 cibule (na kolečka)
  • 2 bobkové listy
  • pár kuliček nového koření
  • 100 ml bílého vína nebo vývaru

Na knedlíky:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • špetka soli

Na zelí:

  • 1 menší hlávka bílého zelí (nakrouhaná)
  • 2 lžíce sádla nebo husího sádla
  • 1 cibule (najemno)
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa (nejlépe jablečného)
  • sůl, pepř

Husí stehna:

  1. Husí stehna dobře osušte a osolte z obou stran. Opepřete a do masa vetřete plátky česneku.
  2. Na dno pekáče rozložte cibulová kolečka, položte na ně stehna, přidejte bobkový list a nové koření. Přilijte trochu bílého vína nebo vývaru.
  3. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 1,5–2 hodiny, během pečení maso občas polévejte vypečenou šťávou. Stehna by měla být krásně měkká a křupavá.

Knedlíky:

  1. Mléko lehce ohřejte, rozdrobte do něj droždí s cukrem a nechte vzejít kvásek.
  2. Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl, vejce a kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout na teplém místě asi hodinu.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, vytvarujte knedlíky a vařte je ve vroucí osolené vodě asi 20 minut.

Zelí:

  1. Na sádle osmahněte cibulku do zlatova, přidejte nakrouhané zelí, cukr, ocet, sůl a pepř.
  2. Podlijte trochou vody, přikryjte a duste, dokud zelí nezměkne, cca 20–30 minut.

K svatomartinským hodům se skvěle hodí mladé, svěží víno — tradičně bílé svatomartinské víno z odrůdy Müller-Thurgau, Ryzlink rýnský nebo Neuburské. Pokud preferujete červené, zkuste lehčí Pinot Noir, který podtrhne chuť pečené husy a příloh, aniž by je přebil.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-svatomartinska-husi-stehna-s-knedlikem-zelim.html