jaktak.cz

Jak správně vyškvařit husí sádlo – tradiční poklad české kuchyně

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Husí sádlo patří k nejcennějším tukům v české kuchyni. Má jemnou chuť, krásně voní a vydrží dlouho čerstvé. Používá se na mazání chleba, pečení brambor, ale i k dochucení jídel. Vyškvařit si ho doma přitom zvládne každý – stačí jen trochu trpělivosti a dodržet několik zásad.

1. Výběr suroviny

Základem kvalitního sádla je čerstvé husí sádlo s kůžičkami – takzvané „špeky“. Ideální je sádlo z domácí husy nebo od farmáře, kde je jistota, že tuk není zoxidovaný. Před škvařením ho očistěte, zbavte zbytků peří a případných nečistot. Pokud máte větší množství, můžete ho i zamrazit a vyškvařit později.

2. Krájení a příprava

Sádlo nakrájejte na malé, zhruba centimetrové kousky. Čím menší budou, tím rovnoměrněji se vypečou. Vložte je do hrnce s těžkým dnem nebo do litinového rendlíku. Pro jistotu přilijte asi dvě až tři lžíce vody – zabrání to připálení, než se začne tuk uvolňovat.

3. Pomalu a trpělivě

Husí sádlo se škvaří pomalu na mírném plamenu. Prudké zahřátí by ho mohlo připálit a získalo by hořkou chuť. Proces trvá přibližně 45 – 60 minut. Postupně uvidíte, jak se z kousků tuku stávají zlatavé „škvarečky“ a tekutý tuk se odděluje. Občas promíchejte dřevěnou vařečkou, aby se sádlo nepřichytilo ke dnu.

4. Kdy je hotovo

Sádlo je hotové, jakmile jsou škvarky zlatavé a klesají ke dnu. V té chvíli hrnec odstavte a nechte pár minut zchladnout. Pak vše přeceďte přes jemné sítko nebo plátno do čisté, suché nádoby. Dejte pozor, aby se do sádla nedostala voda – ta by mohla zkrátit jeho trvanlivost.

5. Skladování

Sádlo uchovávejte v uzavřené sklenici nebo kameninové misce. Po vychladnutí ztuhne do světlé, krémové hmoty. V lednici vydrží několik měsíců, v mrazáku i rok. Pro delší skladování je důležité, aby nádoba byla opravdu suchá a čistá – vlhkost by mohla způsobit plesnivění.

6. Co se škvarky

Zbylé škvarky rozhodně nevyhazujte! Jsou výborné do pomazánky, do bramborového těsta nebo jen tak s chlebem a cibulí. Pokud je chcete uchovat déle, dejte je do malé sklenice a zalijte trochou sádla – vydrží tak déle křehké a chutné.

Vyškvaření husího sádla není žádná věda – stačí klid, nízká teplota a kvalitní surovina. Odměnou vám bude lahodný tuk s jemnou chutí, který se dá použít na desítky způsobů a který dělá poctivou českou kuchyni tím, čím skutečně je – voňavou, tradiční a poctivou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-vyskvarit-husi-sadlo-tradicni-poklad-ceske-kuchyne.html