jaktak.cz

Jak na dýňovo-čokoládové brownies s ořechy: vláčné, tmavé a podzimně hříšné

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Podzim bez dýně? Nemožné. A co teprve, když se tahle podzimní královna spojí s čokoládou do hutného, voňavého a sytě tmavého dezertu! Dýňovo-čokoládové brownies jsou dokonalým způsobem, jak využít zbytky dýňového pyré a proměnit je v dezert, který chutná jako kombinace čokoládového dortu a dýňového perníku. Uvnitř zůstávají vláčné, na povrchu mají jemnou kůrku a každý obdélníček skrývá kousek oříšku i kapku roztavené čokolády.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 250 g dýňového pyré (z pečené dýně Hokkaido)
  • 200 g kvalitní hořké čokolády (min. 60 %)
  • 120 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 1 lžičku skořice
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 80 g nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
  1. Připravíme základ: Troubu předehřejeme na 170 °C a formu o velikosti asi 20×30 cm vyložíme pečicím papírem.
  2. Rozpustíme čokoládu: V menším kastrůlku necháme rozpustit máslo s čokoládou a necháme lehce zchladnout.
  3. Dýňová směs: V míse smícháme dýňové pyré, cukr a vejce. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu, poté prosejeme mouku, kakao, skořici, prášek do pečiva a sůl. Nakonec přidáme nasekané ořechy.
  4. Pečení: Těsto nalijeme do formy, uhladíme a pečeme zhruba 30–35 minut, dokud povrch není pevný, ale střed zůstává mírně vlhký – brownies mají zůstat vláčné, ne vysušené.
  5. Dokončení: Po vychladnutí krájíme na obdélníčky nebo čtverečky.

Tyhle dýňovo-čokoládové brownies voní po kakau a skořici, chutnají po oříšcích a zaručeně zahřejí i v nejchladnějším listopadovém dni. Kousky se dají zabalit dětem ke svačině, nabídnout hostům ke kávě nebo si je prostě užít s dekou a šálkem čaje.

Tmavé, vláčné a s podzimní duší – přesně takové, jaké mají brownies být.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-dynovo-cokoladove-brownies-s-orechy-vlacne-tmave-podzimne-hrisne.html