Jak na dýňovo-čokoládové brownies s ořechy: vláčné, tmavé a podzimně hříšné
Podzim bez dýně? Nemožné. A co teprve, když se tahle podzimní královna spojí s čokoládou do hutného, voňavého a sytě tmavého dezertu! Dýňovo-čokoládové brownies jsou dokonalým způsobem, jak využít zbytky dýňového pyré a proměnit je v dezert, který chutná jako kombinace čokoládového dortu a dýňového perníku. Uvnitř zůstávají vláčné, na povrchu mají jemnou kůrku a každý obdélníček skrývá kousek oříšku i kapku roztavené čokolády.
Co je potřeba
Na těsto:
- 250 g dýňového pyré (z pečené dýně Hokkaido)
- 200 g kvalitní hořké čokolády (min. 60 %)
- 120 g másla
- 150 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 1 lžičku skořice
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 80 g nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů
- Připravíme základ: Troubu předehřejeme na 170 °C a formu o velikosti asi 20×30 cm vyložíme pečicím papírem.
- Rozpustíme čokoládu: V menším kastrůlku necháme rozpustit máslo s čokoládou a necháme lehce zchladnout.
- Dýňová směs: V míse smícháme dýňové pyré, cukr a vejce. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu, poté prosejeme mouku, kakao, skořici, prášek do pečiva a sůl. Nakonec přidáme nasekané ořechy.
- Pečení: Těsto nalijeme do formy, uhladíme a pečeme zhruba 30–35 minut, dokud povrch není pevný, ale střed zůstává mírně vlhký – brownies mají zůstat vláčné, ne vysušené.
- Dokončení: Po vychladnutí krájíme na obdélníčky nebo čtverečky.
- Dýňové pyré si připravíte snadno: pečenou dýni Hokkaido rozmixujte dohladka – nemusí se loupat.
- Pokud máte rádi kontrast chutí, přidejte hrst nasekané bílé čokolády.
- Upečené brownies chutnají nejlépe po několika hodinách, kdy se chutě propojí a těsto zůstane vláčné.
Tyhle dýňovo-čokoládové brownies voní po kakau a skořici, chutnají po oříšcích a zaručeně zahřejí i v nejchladnějším listopadovém dni. Kousky se dají zabalit dětem ke svačině, nabídnout hostům ke kávě nebo si je prostě užít s dekou a šálkem čaje.
Tmavé, vláčné a s podzimní duší – přesně takové, jaké mají brownies být.