Jak připravit kapra na černo? Tato alternativa svatomartinské husy vás nadchne
Svátek svatého Martina si většina z nás spojuje s pečenou husou, knedlíky a zelím. Jenže ne každý měl v minulosti na takovou hostinu prostředky – a ne každý měl husu vůbec k dispozici. Na venkově nebo v chudších rodinách proto vznikla řada alternativních pokrmů, které byly slavnostní, ale zároveň dostupnější. Jedním z nich byl i kapr na černo – jídlo, které voní po oříšcích, sušeném ovoci a staročeském koření.
Kapr byl v Čechách od středověku ceněnou rybou. V listopadu, kdy se napouštěly rybníky a probíhaly výlovy, byl kapr často jedinou čerstvou rybou, kterou bylo možné sehnat. Lidé jej proto využívali nejen o Vánocích, ale i ke svatomartinským oslavám. Zvlášť v regionech, kde husy nebyly běžné, představoval kapr na černo důstojnou náhradu svatomartinské pečínky – slavnostní, sytý a plný chutí.
Na první pohled možná překvapí – kapr se totiž dusí ve voňavé omáčce z černého piva, sušeného ovoce a perníku.
Budete potřebovat:
- 1 většího kapra (asi 1,5 kg)
- 2 cibule
- 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíci octa
- hrst rozinek, švestek a mandlí
- 2 lžíce povidel
- 1/2 l černého piva
- 1–2 nastrouhané perníky
- citronovou kůru, bobkový list, nové koření, pepř, sůl
Postup:
- Na sádle osmahneme cibuli a kořenovou zeleninu dohněda.
- Přidáme koření, povidla, ovoce a zalijeme pivem. Krátce podusíme.
- Do omáčky vložíme osolené porce kapra, lehce zakápneme octem a dusíme pod pokličkou asi 20 minut.
- Nakonec přidáme nastrouhaný perník, který omáčku zahustí a ztmaví. Dochutíme solí, cukrem a citronovou kůrou.
Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Výsledkem je hluboká, téměř černá omáčka s výraznou chutí piva, ovoce a perníku, která krásně ladí s jemným masem ryby.
Ne všude se slavilo s husou. Na Moravě se pekly kachny nebo slepice, v horských oblastech se vařilo vepřové s čočkou, a v chudších krajích dokonce bramborové placky s omastkem a zelím. Všechny tyto pokrmy měly společné jedno – měly být slavnostní, syté a připomínat vděčnost za úrodu.
Dnes, kdy se čím dál více lidí vyhýbá tučnému masu nebo hledá nové chutě, se kapr na černo znovu objevuje na stolech. Je to pokrm s duší, který spojuje českou tradici s nečekanou noblesou. A když se na svatého Martina místo husy line z kuchyně vůně piva, perníku a sušeného ovoce, tradice rozhodně netrpí – jen dostává jinou, krásně staročeskou tvář.