jaktak.cz

Jak si udělat perníčky, které voní anýzem

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Anýz patří mezi ta koření, která si vás získají svou osobitou vůní – jemně nasládlou, kořeněnou a lehce připomínající lékořici. Už po staletí se používá nejen v kuchyni, ale také v lidovém léčitelství, kde byl ceněn pro své uklidňující a zažívání podporující účinky. V mnoha rodinách je neodmyslitelnou součástí vánočního pečení, protože dokáže i jednoduchému těstu dodat kouzelnou vůni domova a sváteční atmosféru. A právě s jeho pomocí vznikají tyto jemné perníčky – křehké, voňavé a ideální pro chvíle klidu s hrnkem čaje nebo kakaa.

Co je potřeba

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 60 g cukru krystal
  • 60 g másla
  • 1 vaječný žloutek
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička rovná lžička drceného anýzu

 

Poleva:

  • 240 g cukru moučka
  • 3-4 lžíce mléka
  • 60 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Barevné ozdoby – vločky, kuličky, či klasické barevné sypání

Nejprve si v mixéru, nebo ručně, rozmixujte máslo společně s vaječným žloutkem a cukrem. V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a anýz. Obě směsi následně spojte a za postupného přilévání mléka vypracujte hladké těsto. To přikryjte a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici – čím déle, tím lépe, klidně až 24 hodin.

Jakmile je těsto dostatečně uleželé, vyndejte ho z lednice, krátce ho prohněťte a na pomoučeném vále vyválejte. Vykrajujte různé vánoční tvary a přeneste je na vymazaný a vysypaný plech, nebo použijte plech vyložený pečicím papírem. Perníčky pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 7–10 minut.

Perníčky je nejlepší nechat odležet. Až je budete chtít zdobit, doporučujeme naši skvělou polevu. Cukrovou polevu připravíte tak, že smícháte cukr, máslo, mléko a vanilkový extrakt a umícháte je do hladké hmoty. Jakmile perníčky potřete, ozdobte je barevným sypáním, ozdobnými sněhovými vločkami, pokud máte trpělivost, můžete je také ozdobit klasickou bílkovou polevou, jak jste zvyklé z klasických perníčků. POZOR – bílkovou polevou zdobte cukroví až těsně před Vánocemi.

 

 

Recept z https://thecrumbykitchen.com/


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-udelat-pernicky-ktere-voni-anyzem.html