jaktak.cz

Jak na tradiční kvasnicové cukroví

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Možná si pamatujete, jak se u babičky na vále kynulo těsto a okna se mlžila teplem i vůní másla, vanilky a droždí. Kvasnicové cukroví je přesně takové – jednoduché, neokázalé, a přesto výjimečné. Křehké a voňavé, obalené v cukru, mizí z plechu rychleji, než stihne vychladnout.

Co je potřeba

250 g tuku na pečení (například Hera)

400 g hladké mouky

20 g čerstvých kvalitních kvasnic

400 g hladké mouky

1 lžíce moučkového cukru

3 lžíce mléka

 

Na obalení:

Moučkový cukr

Vanilkový cukr

Na pracovní plochu prosijeme mouku a přidáme nastrouhaný tuk. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme mléko, přisypeme cukr a rozdrobíme kvasnice. Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto, které zabalíme a necháme zhruba hodinu odpočívat v lednici.

Odleželé těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm. Pomocí vykrajovátek tvoříme libovolné tvary a přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 10 minut, dokud cukroví nezezlátne.

Ještě teplé kousky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

POZOR: Po upečení je toto kvasnicové cukroví velice křehké. Tak obalujte opatrně a s láskou.

Garantujeme, že u jedné várky tohoto křehkého a nadýchaného cukroví rozhodně nezůstanete.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-tradicni-kvasnicove-cukrovi.html