Jak na vánoční perníčky, které se určitě povedou
Každá rodina má ten svůj malý poklad předávaný z generace na generaci. Recept na perníčky, který voní po dětství, zimě a perníkovém koření. Některé jsou křupavé, jiné hned měkké, ale všechny mají jedno společné: spojují u stolu, v kuchyni i u plechu čerstvě upečených hvězdiček.
Začátek prosince je ten pravý čas pustit se do pečení. Perníčky totiž potřebují pár dní odležet, aby získaly svou jemnost a chuť. Uložte je do dózy, nechte odpočívat – a až se Vánoce přiblíží, oblečte je do polevy, cukrových perliček a fantazie. Těsně před svátky tak vzniknou malé jedlé ozdoby, které provoní celý dům.
- 500 g hladké mouky
- 250 g krupicového cukru
- 1 lžička sody
- 1 lžička perníkového koření
- 1–2 lžičky kakaa
- 100 g másla
- 3 vrchovaté lžíce tekutého medu
- 2 vejce
V míse nad vodní lázní rozehřejeme máslo, cukr a med. Jakmile se suroviny spojí, přidáme perníkové koření a kakao. Směs necháme za občasného míchání prohřívat asi 5 minut, dokud je vše rozpuštěné a hladké. Poté ji odstavíme a necháme zchladnout do vlažna.
Do vychladlé směsi vmícháme vejce a postupně zapracujeme mouku smíchanou se sodou. Vypracujeme vláčné těsto – bude zpočátku řidší, ale to je v pořádku. Těsto zabalíme a uložíme přes noc do chladu, aby ztuhlo.
Druhý den těsto rozválíme, vykrajujeme libovolné tvary a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předem vyhřáté troubě, dokud perníčky nezezlátnou.
- Nechte je nejdřív úplně vychladnout – ideálně na mřížce nebo plechu, aby nezvlhly zespodu.
- Poté je uložte do uzavíratelné nádoby – plechová dóza, skleněná nádoba nebo plastová krabice s víkem.
- Pro rychlejší změknutí vložte dovnitř kousek jablka, půlku plátku chleba nebo pár kostek cukru – perníčky natáhnou vlhkost a zvláční.
- Skladujte je v chladu a suchu – ideálně ve spíži, na chodbě nebo v chladnější místnosti, ne u topení.
- Nechte je odležet alespoň několik dní, ideálně týden – chutě se rozleží a těsto krásně změkne.
1. Bílková poleva (klasika)
- Nejčastější a velmi efektní způsob zdobení.
- Připravuje se z 1 bílku, cca 150–180 g moučkového cukru a pár kapek citronové šťávy.
- Poleva má být hustá tak, aby držela tvar, ale zároveň šla protlačit cukrářským sáčkem.
- Skvěle se hodí na jemné linky, sněhové vločky, jména nebo krajkové zdobení.
2. Cukrové ozdoby a barevné posypy
- Na ještě vlhkou polevu můžeš přidat perličky, srdíčka, hvězdičky nebo barevný cukr.
- Dětem se tohle zdobení obzvlášť líbí.
3. Čokoládová poleva
- Perníčky můžeš namočit nebo postříkat rozpuštěnou hořkou, mléčnou či bílou čokoládou.
- Lze kombinovat s bílkovou polevou nebo ořechy.
4. Ořechy, mandle a kandované ovoce
- Na perníček lze ještě před pečením přitlačit půlku mandle, ořech nebo plátek kandované třešně.
- Po upečení to vypadá rustikálně a přírodně.
5. Marcipán nebo fondán
- Z marcipánu lze vykrojit tvary stejné jako perníčky a nalepit na ně marmeládou.
- Působí elegantně a dá se i barvit.
Jednoduché motivy
Srdíčko
- Obkreslete okraj polevou.
- Doprostřed můžete přidat tečky, vlnky nebo jednoduché lístky.
Stromeček
- Vytáhněte obrys.
- Přidejte šikmé linky jako řetězy a malé tečky jako baňky.
Hvězdička
- Udělejte obrys hvězdy.
- Od středu naaranžujte tenké linie ke špičkám a doplňte tečky.
Krajkové a jemné vzory
Perfektní na srdíčka, kolečka nebo oválné perníčky:
- Kolem dokola vytvořte krajkový okraj z malých obloučků.
- Doprostřed můžete udělat jemnou mřížku (síťku) a do spojů tečky.
- Přidejte mini vločky nebo jednoduché ornamenty.
Lidové motivy
Pro rustikální nebo tradiční styl:
- Nakreslete stylizované kytičky, lístky nebo tulipánky.
- Ornament začněte uprostřed a rozvíjejte symetricky do stran.
- Zkuste tzv. „husičky“ – dvě jemně zatočené linky zakončené tečkou.
Jednoduchý postup na sněhovou vločku
- Nakreslete kříž – jednu svislou a jednu vodorovnou čáru.
- Přidejte další dvě čáry do tvaru X (aby vzniklo 6 paprsků).
- Na konce každého paprsku udělejte malé „V“ nebo tečku.
- Doprostřed přidejte tečku nebo mini hvězdičku.