jaktak.cz

Jak na pomalu pečenou vepřovou plec na černém pivu – ideální prosincové jídlo

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Prosinec je čas, kdy se tělo i duše touží zahřát. Venku bývá mrazivo, dny krátké a večery dlouhé – ideální chvíle na vydatné jídlo, které provoní celý dům a potěší rodinu. Kolem 10. prosince, kdy už pomalu finišují vánoční přípravy a venku to voní svařákem, se skvěle hodí pomalu pečená vepřová plec na černém pivu. Toto jídlo je syté, voňavé a krásně propojuje chuť masa, cibule, česneku a sladko-hořkého piva.

Co je potřeba

  • 1,2–1,5 kg vepřové plece (nejlépe s kůží)
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžičku kmínu
  • 1 lžíci plnotučné hořčice
  • 1 lžičku medu
  • 300 ml černého piva
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce sádla nebo oleje

Maso omyjte, osušte a ze všech stran osolte, opepřete a posypte kmínem. Do kůže můžete udělat jemné zářezy, aby se lépe propekla a byla křupavá. V míse smíchejte hořčici s medem a trochou piva a maso touto směsí potřete. Nechte ho alespoň hodinu, ideálně přes noc, odležet v lednici.

Na pekáči rozpusťte sádlo, přidejte na plátky nakrájenou cibuli a česnek. Na cibuli položte maso a lehce ho zprudka opečte z obou stran, aby se zatáhlo. Podlijte částí černého piva, přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Pečte pomalu asi 2,5 až 3 hodiny, občas podlijte zbylým pivem nebo trochou vody a přelévejte výpekem. Ke konci pečení odklopte, zvyšte teplotu na 200 °C a nechte kůrku dozlatova.

K pečené pleci se výborně hodí domácí bramborový knedlík, houskový knedlík nebo šťouchané brambory. Pro lehčí variantu zkuste dušené zelí nebo pečenou kořenovou zeleninu – jejich sladkost krásně doplní chuť piva a masa.

Začátek prosince je ideální doba na pomalá, voňavá jídla, která hřejí a zklidňují tempo předvánočního shonu. Pečená vepřová plec na černém pivu je přesně ten typ pokrmu, který si můžete připravit o víkendu kolem 10. prosince – den před pečením cukroví nebo při adventním obědě. U stolu se zahřejete, zpomalíte a připomenete si, že Vánoce jsou hlavně o vůni, chuti a společném čase.

Zbylý výpek nevyhazujte – stačí ho propasírovat a lehce zredukovat na pánvi. Vznikne lahodná omáčka s jemnou karamelovou příchutí, kterou můžete přelít maso i přílohu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-pomalu-pecenou-veprovou-plec-na-cernem-pivu-idealni-prosincove-jidlo.html