jaktak.cz

Jak na svatomartinské rohlíčky – voňavou tradici podzimu

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Když se blíží 11. listopad, den svatého Martina, české kuchyně provoní nejen husí pečínka, ale také jemné, máslové svatomartinské rohlíčky. Tyto malé kousky štěstí jsou symbolem hojnosti a konce sklizně. Pečou se z kynutého nebo tvarohového těsta, plní se ořechy, mákem nebo povidly a jejich tvar připomíná podkovu Martinova koně. Ať už věříte na legendu o bílém koni, nebo prostě milujete domácí pečivo, rohlíčky k listopadovému odpoledni prostě patří.

Co je potřeba

Ingredience (na asi 24 kusů):

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g měkkého másla
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • špetka soli
  • moučkový cukr na obalení

Na náplň:

  • 100 g mletých ořechů nebo máku
  • 2–3 lžíce cukru
  • 2 lžíce mléka nebo rumu
  • špetka skořice (volitelně)
  1. Připravte těsto:
    V míse smíchejte mouku, máslo nakrájené na kousky, tvaroh a špetku soli. Vypracujte hladké těsto – nejlépe rukama nebo v robotu. Zabalte ho do fólie a nechte asi 30 minut odpočinout v lednici.
  2. Připravte náplň:
    Mleté ořechy (nebo mák) promíchejte s cukrem a trochou mléka, aby vznikla vláčná směs. Můžete přidat i trochu rumu nebo skořice pro vůni.
  3. Tvarování rohlíčků:
    Těsto rozdělte na čtyři díly. Každý vyválejte na kruh asi 2–3 mm silný a rozkrájejte na osminy (jako pizzu). Na širší část každého trojúhelníku dejte lžičku náplně, a potom zaviňte směrem ke špičce. Rohlíčky jemně ohněte do tvaru podkovy a přeneste na plech vyložený papírem na pečení.
  4. Pečení:
    Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15–20 minut, dokud nejsou zlatavé. Ještě teplé je obalujte v moučkovém cukru – ten se na povrchu krásně rozpustí a vytvoří jemnou sladkou krustu.

Svatomartinské rohlíčky nejsou jen sladké pečivo – jsou malým kouskem české historie. V minulosti je hospodyně rozdávaly sousedům i dětem jako symbol štědrosti a vděčnosti. Dnes si je nejčastěji vychutnáváme s hrnkem čaje nebo sklenkou mladého svatomartinského vína. Křehké, máslové a voňavé – právě takové mají být.

A i když letos třeba sníh s Martinem nepřijede, tyhle rohlíčky vám zaručeně přinesou trochu zimní pohody do domu.

  • Náplň můžete obměňovat podle chuti – kromě máku a ořechů jsou výborné i povidla, marmeláda nebo kokosová směs.
  • Pokud chcete rohlíčky lehčí, použijte polovinu másla a druhou polovinu měkkého tvarohu.
  • Těsto lze připravit i den předem – po vychlazení se s ním lépe pracuje.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-svatomartinske-rohlicky-vonavou-tradici-podzimu.html