jaktak.cz

Jak upéct perníčky s vůní badyánu, hřebíčku a skořice – měkké hned po upečení?

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Vánoční čas si většina z nás nedokáže představit bez vůně perníčků. Ta specifická kombinace medu, skořice, hřebíčku a badyánu dokáže okamžitě vyvolat pocit tepla, klidu a domova. Ať už chcete napéct perníčky pro rodinu, jako dárek nebo jen tak pro radost, tento recept vám přinese výsledek, který potěší nejen chuťové buňky, ale i srdce. Výhodou je, že perníčky jsou po upečení měkké – nemusíte je schovávat do krabice na týdny, aby „dozrály“.

Základem je kvalitní med, ideálně květový, který dodá těsto vláčnost a přírodní sladkost. Dále směs koření, kde hlavní roli hraje badyán, hřebíček a skořice – právě tato trojice dává perníčkům hluboké aroma s nádechem Vánoc. Nešetřete také na čerstvých vejcích a másle, které zajistí jemnou strukturu těsta.

Na potření: 1 rozšlehané vejce nebo směs mléka s trochou medu.

  1. Příprava těsta:
    V menším kastrůlku pomalu rozehřejte med s máslem – jen tolik, aby se spojily (nesmí se vařit). Nechte mírně vychladnout.
    V míse smíchejte mouku, cukr, sodu, sůl a koření. Přidejte vejce a vlažnou medovo-máslovou směs. Vypracujte hladké, lehce lepivé těsto. Pokud je příliš řídké, přisypte trochu mouky.
  2. Odležení těsta:
    Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 2–3 hodiny odpočívat v lednici, ideálně přes noc. Díky tomu se koření rozvine a těsto zpevní.
  3. Tvarování a pečení:
    Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto rozválejte na tloušťku asi 4–5 mm a vykrajujte libovolné tvary – hvězdičky, srdíčka, stromečky.
    Perníčky přeneste na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem, aby se krásně leskly. Pečte 7–9 minut, dokud nezačnou jemně zlátnout.
  4. Dokončení:
    Po vytažení nechte perníčky krátce vychladnout na plechu, pak přeneste na mřížku. Po úplném vychladnutí můžete zdobit bílkovou polevou nebo nechat jen tak – jejich přirozený lesk a vůně stačí samy o sobě.

 

Tyto perníčky nádherně provoní celý byt a jejich chuť se pojí s klidem zimních večerů. Můžete je upéct s dětmi, zabalit do celofánu a darovat, nebo jimi jen zpříjemnit adventní odpoledne u čaje. Ať už je využijete jakkoli, jisté je jedno – vůně badyánu, hřebíčku a skořice udělá z vašeho domova ten nejkrásnější vánoční kout.

  • Vůni badyánu zvýrazníte, pokud ho těsně před přidáním rozdrtíte v hmoždíři – uvolní se esenciální oleje.
  • Pokud chcete perníčky extra měkké, přidejte do těsta lžičku jablečného pyré nebo trochu zakysané smetany.
  • Skladování: Uchovávejte v uzavřené dóze s kouskem jablka nebo plátkem chleba – perníčky zůstanou vláčné i několik týdnů.
  • Můžete si připravit i vlastní směs koření: smíchejte 2 díly skořice, 1 díl badyánu, 1 díl hřebíčku a špetku muškátového oříšku.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-pernicky-s-vuni-badyanu-hrebicku-skorice-mekke-hned-po-upeceni.html