Jak na išelské cukroví – voňavou klasiku z dob monarchie, která patří k Vánocům
Išelské cukroví, někdy nazývané i išelské dortíčky, patří mezi nejlahodnější a nejvoňavější druhy vánočního pečiva. Jeho původ sahá do Rakousko-Uherska – právě z města Bad Ischl, oblíbeného letoviska císaře Františka Josefa I., pochází recept, který se rychle rozšířil po celé střední Evropě. Dodnes patří mezi stálice vánočních stolů a milovníci jemného pečiva na něj nedají dopustit. Kombinace máslového těsta s ořechy, čokoládovou náplní a polevou tvoří dokonalou harmonii chutí i vůní.
Co je potřeba
Ingredience (na cca 30–40 kousků):
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla (měkkého)
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 70 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- Špetka soli
- ½ lžičky skořice (volitelně)
Na náplň:
- 100 g hořké čokolády
- 60 g másla
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce mletých ořechů
Na ozdobu:
- Hořká čokoláda na polití
- Půlky ořechů, madle nebo kandované třešně, může být i kokos (i barevný)
- Příprava těsta
V míse smíchejte mouku, cukr, ořechy, sůl a skořici. Přidejte žloutek a změklé máslo, rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice, aby se lépe zpracovávalo. - Tvarování a pečení
Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto rozválejte na tloušťku asi 3 mm a vykrajujte malá kolečka (asi 3–4 cm v průměru). Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8–10 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Nechte vychladnout. - Plnění
Mezitím si připravte náplň – ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem, přidejte rum a ořechy, vše promíchejte do hladka. Na spodní stranu jednoho kolečka naneste trochu náplně a přiklopte druhým. Nechte v chladu ztuhnout. - Čokoládová poleva
Dortíčky můžete ponořit do rozpuštěné čokolády nebo je jen zčásti polít. Ozdobte půlkou ořechu, mandlí či kouskem kandované třešně. Dortíčky můžeme posypat i kokosem a doplnit mandlí, čímž lze vytvořit při servírování krásné probarvení ostatních druhů cukroví.
Išelské cukroví není jen klasika, ale i důkaz, že spojení jednoduchých surovin může vytvořit opravdový vánoční poklad. Každé sousto se rozplývá na jazyku, voní po másle, čokoládě a oříšcích – a právě proto si zaslouží místo na vašem slavnostním stole.
- Nejlepší jsou po 2–3 dnech, kdy se chutě krásně propojí.
- Skladujte je v uzavřené dóze na chladném místě – vydrží i několik týdnů.
- Rum lze nahradit višňovým likérem, který dodá jemně ovocný tón.
- Pokud chcete luxusnější verzi, použijte čokoládu s vysokým obsahem kakaa (70 % a více).