jaktak.cz

Jak připravit výtečnou rybí polévku z kapra se zeleninou?

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Polévka z kapra patří k těm nejtradičnějším svátečním jídlům českých Vánoc. Mnozí si ji spojují s dětstvím, rodinnou atmosférou a vůní, která se line z kuchyně v době, kdy se smaží řízky a na stole se leskne bramborový salát. Přestože bývá často opomíjená, správně připravená kapří polévka se zeleninou je opravdovou lahůdkou – jemná, voňavá, plná chuti a krásně zahřeje v zimním období.

Základem je kvalitní ryba, ideálně čerstvý kapr z domácího chovu. Při čištění a porcování si nechte odložit hlavu, skelet a vnitřnosti (játra a jikry) – právě ty dávají vývaru typickou chuť. Důležitá je i zelenina, která polévku zjemní a vyváží. Mrkev dodá příjemnou nasládlost, petržel svěžest a cibule hloubku.

Ingredience (na 4 porce):

  1. Vývar
    Do hrnce vložte očištěnou hlavu, skelet, koření a kousky cibule, zalijte asi 1,5 litrem studené vody a pomalu přiveďte k varu. Odebírejte pěnu a vařte na mírném ohni zhruba 45 minut, dokud se maso neodděluje od kostí.
  2. Zelenina
    Mrkev, petržel a celer nakrájejte na kostičky. V jiném hrnci rozpusťte máslo, krátce na něm zeleninu osmahněte, zasypte moukou a vytvořte světlou jíšku. Tu zalijte scezeným rybím vývarem a dobře promíchejte.
  3. Dokončení
    Přidejte maso obrané z hlavy a kostí, osolené jikry nebo játra (vložte je až nakonec, aby se nerozvařily) a vařte dalších 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Podávání
    Polévku servírujte horkou, posypanou nasekanou petrželkou a kouskem čerstvého pečiva.

 

Polévka z kapra s mrkví je symbolem českých Vánoc, který se vyplatí zachovat. Její chuť je harmonická, hřejivá a připomíná, že sváteční kouzlo tkví v jednoduchosti a poctivosti. Stačí chvíle trpělivosti – a z obyčejného kapra vznikne polévka, kterou si každý rok zamilujete znovu.

  • Žábry z hlavy vždy odstraňte – dodaly by polévce hořkost.
  • Pokud chcete jemnější chuť, můžete část vývaru nahradit trochou mléka nebo smetany.
  • Polévku lze ozdobit i domácími krutony z opečeného rohlíku na másle.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-vytecnou-rybi-polevku-z-kapra-se-zeleninou.html