Jak připravit výtečnou rybí polévku z kapra se zeleninou?
Polévka z kapra patří k těm nejtradičnějším svátečním jídlům českých Vánoc. Mnozí si ji spojují s dětstvím, rodinnou atmosférou a vůní, která se line z kuchyně v době, kdy se smaží řízky a na stole se leskne bramborový salát. Přestože bývá často opomíjená, správně připravená kapří polévka se zeleninou je opravdovou lahůdkou – jemná, voňavá, plná chuti a krásně zahřeje v zimním období.
Základem je kvalitní ryba, ideálně čerstvý kapr z domácího chovu. Při čištění a porcování si nechte odložit hlavu, skelet a vnitřnosti (játra a jikry) – právě ty dávají vývaru typickou chuť. Důležitá je i zelenina, která polévku zjemní a vyváží. Mrkev dodá příjemnou nasládlost, petržel svěžest a cibule hloubku.
Ingredience (na 4 porce):
- 1 kapří hlava (bez žáber) a kousek skeletu
- 1–2 kapří jikry nebo játra
- 2 větší mrkve
- 1 petržel
- 1 menší cibule
- 1 kousek celeru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce polohrubé mouky
- Sůl, pepř
- Nasekaná petrželka na ozdobu
- Vývar
Do hrnce vložte očištěnou hlavu, skelet, koření a kousky cibule, zalijte asi 1,5 litrem studené vody a pomalu přiveďte k varu. Odebírejte pěnu a vařte na mírném ohni zhruba 45 minut, dokud se maso neodděluje od kostí. - Zelenina
Mrkev, petržel a celer nakrájejte na kostičky. V jiném hrnci rozpusťte máslo, krátce na něm zeleninu osmahněte, zasypte moukou a vytvořte světlou jíšku. Tu zalijte scezeným rybím vývarem a dobře promíchejte. - Dokončení
Přidejte maso obrané z hlavy a kostí, osolené jikry nebo játra (vložte je až nakonec, aby se nerozvařily) a vařte dalších 10 minut. Dochuťte solí a pepřem. - Podávání
Polévku servírujte horkou, posypanou nasekanou petrželkou a kouskem čerstvého pečiva.
Polévka z kapra s mrkví je symbolem českých Vánoc, který se vyplatí zachovat. Její chuť je harmonická, hřejivá a připomíná, že sváteční kouzlo tkví v jednoduchosti a poctivosti. Stačí chvíle trpělivosti – a z obyčejného kapra vznikne polévka, kterou si každý rok zamilujete znovu.
- Žábry z hlavy vždy odstraňte – dodaly by polévce hořkost.
- Pokud chcete jemnější chuť, můžete část vývaru nahradit trochou mléka nebo smetany.
- Polévku lze ozdobit i domácími krutony z opečeného rohlíku na másle.