Jak připravit štěpánskou pečeni, aby byla naprosto luxusní?
Druhý svátek vánoční, svatého Štěpána, má v českých domácnostech své nezaměnitelné kouzlo. Vánoční stres už polevil, dárky jsou rozbalené a rodiny si mohou konečně v klidu vychutnat poklidnou sváteční atmosféru. K ní neodmyslitelně patří i štěpánská pečeně – voňavé maso s omáčkou, které je symbolem hojnosti i rodinné pohody. Každý kraj má svůj způsob přípravy, ale základ zůstává stejný: kvalitní maso, cibule, koření a trpělivost.
Co je potřeba
- 1 kg hovězího nebo vepřového masa (ideálně kýta nebo plec)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 150 ml vývaru nebo vody
- sůl, pepř, tymián, bobkový list
- 1 lžička mleté papriky
- podle chuti trocha červeného vína
Maso omyjeme, osušíme a osolíme. Potřeme ho směsí hořčice, česneku a mleté papriky, přidáme čerstvě mletý pepř a tymián. Na pánvi nebo v pekáči rozpálíme tuk, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté vložíme maso a ze všech stran ho zprudka opečeme, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté.
Podlijeme vývarem nebo vínem, přidáme bobkový list a přikryté pečeme v troubě při 180 °C asi 1,5 až 2 hodiny, dokud maso nezměkne. Během pečení občas podléváme a přeléváme výpekem. Hotové maso vyjmeme, výpek přecedíme a případně rozmixujeme na jemnou omáčku. Podle chuti ji můžeme zjemnit lžící smetany.
Štěpánská pečeně chutná výborně s bramborovým nebo houskovým knedlíkem, ale i s pečenými brambory. Kdo má rád, může přidat brusinkový kompot nebo nakládanou okurku, které dodají pokrmu lehkost. Ideální je doplnit jídlo sklenkou červeného vína a servírovat ho při rodinném obědě, kdy se po svátečním shonu všichni opět sejdou u jednoho stolu.
Štěpánská pečeně není jen chutný pokrm – je to rituál pokračující vánočního času. Připomíná nám, že skutečné kouzlo Vánoc spočívá v rodinné blízkosti, vůni domova a jednoduchých chvílích sdílené radosti. A právě nad talířem dobré pečeně se tyto okamžiky rodí nejlépe.