jaktak.cz

Jak připravit štědrovečerního kapra a bramborový salát tak, aby chutnalo všem

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Vůně kapra smaženého na másle, křupavá strouhanka, bramborový salát s majonézou a kyselými okurkami – to vše tvoří nezaměnitelnou atmosféru českých Vánoc. Každá rodina má svůj osvědčený recept a drobné tajemství, které dělá jejich štědrovečerní večeři jedinečnou. Přesto se základní principy nemění: čerstvý kapr, poctivý salát a klidná, slavnostní chvíle u jednoho stolu.

Ingredience pro 4 osoby:

Postup:
Porce kapra osolíme a necháme alespoň půl hodiny odležet. Poté obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Na pánvi rozpálíme tuk a rybu smažíme dozlatova z obou stran – obvykle 3–4 minuty z každé. Hotového kapra necháme na papírové utěrce okapat a podáváme pokapaného citronem.

Pro lehčí verzi lze kapra upéct v troubě – obaleného nebo jen posypaného bylinkami a pokapaného máslem. Chuť bude jemnější, ale stejně sváteční.

Ingredience:

Postup:
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nakrájíme je na kostičky a promícháme s nadrobno nasekanou cibulí, okurkami, hráškem a vejci. Dochutíme solí, pepřem, trochou octa a přidáme majonézu s hořčicí. Hotový salát necháme alespoň několik hodin odležet v chladu, aby se všechny chutě propojily.

Kapr s bramborovým salátem je víc než jen jídlo – je to tradice, která spojuje generace. U slavnostně prostřeného stolu si připomínáme nejen Vánoce, ale i chvíle, kdy jsme byli spolu. Každé sousto v sobě nese vůni domova, klid a radost, které k Vánocům patří stejně jako světýlka na stromečku.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-stedrovecerniho-kapra-bramborovy-salat-tak-aby-chutnalo-vsem.html