jaktak.cz

Jak připravit domácí majonézu? Tak skvělou chuť z obchodu nedostanete

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Domácí majonéza patří mezi ty jednoduché kuchařské zázraky, které promění obyčejné jídlo v lahůdku. Má čistou chuť, krémovou konzistenci a dá se připravit během pár minut. Navíc přesně víte, co obsahuje – žádná chemie ani konzervanty, jen pár základních surovin. Ať už ji použijete do bramborového salátu, sendviče nebo jako základ domácí tatarky, výsledek bude vždy stát za to.

Ingredience:

Postup:
Všechny suroviny musí mít stejnou, ideálně pokojovou teplotu – to je základ úspěchu. Do mísy vložte žloutky, přidejte hořčici a citronovou šťávu, trochu osolte a začněte šlehat ruční metlou nebo mixérem. Poté velmi pomalu, tenkým pramínkem, přilévejte olej. Jakmile směs začne houstnout, můžete olej přidávat rychleji. Nakonec dochuťte solí, pepřem a případně několika kapkami citronu.

Výsledkem je hustá, lesklá majonéza, kterou můžete ihned použít nebo uchovat v lednici (v uzavřené nádobě vydrží 2–3 dny).

Domácí majonéza je základem pro vánoční bramborový salát, ale i pro domácí tatarskou omáčku, vaječný salát, pomazánky nebo burgerové omáčky. Skvěle se hodí k pečeným bramborám, grilované zelenině i masu. Smícháte-li ji s trochou jogurtu nebo zakysané smetany, získáte lehčí a svěží variantu.

Vyrobit domácí majonézu chce trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Je to jeden z těch receptů, které se dědí z generace na generaci – jednoduchý, poctivý a plný chuti. A právě díky ní bude i váš bramborový salát nebo sendvič chutnat jako z opravdové domácí kuchyně.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-domaci-majonezu-tak-skvelou-chut-z-obchodu-nedostanete.html