Jak na výborné kynuté šneky s máslovým mlékem
Kynuté šneky jsou oblíbenou klasikou českých kuchyní. Tentokrát ale nejde o běžné šneky s náplní – tahle varianta je výjimečná díky máslovému slazenému mléku, kterým se buchty přelévají během pečení nebo hned po něm. Díky tomu jsou dokonale měkké, voňavé a mají charakteristickou vláčnou strukturu, která připomíná staré rodinné recepty z chalupy.
Tento sladký záliv je jednoduchý, ale účinný: spojí se v něm teplo mléka, jemná sladkost a vůně rozpuštěného másla. Kynuté těsto ho nasákne a vytvoří dezert, který je hutný i nadýchaný zároveň. Šneky se obvykle připravují bez náplně nebo jen s cukrem a skořicí – hlavní roli tu totiž hraje právě mléčné přelití.
Co je potřeba
Ingredience na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 1 kostka droždí (nebo 7 g sušeného)
- 80 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
Náplň (volitelně):
- Rozpuštěné máslo na potření
- Cukr krupice nebo krupicový
- Skořice
Mléčné přelití:
- 300 ml mléka
- 3–4 lžíce cukru (dle chuti)
- 40 g másla
- Lze přidat špetku vanilky nebo skořice
Těsto:
- Ve vlažném mléce rozmíchej cukr a droždí, nech vzejít kvásek.
- Do mísy nasyp mouku, přidej sůl, vejce a rozpuštěné máslo.
- Přidej kvásek a vypracuj hladké, měkké těsto.
- Nech kynout 45–60 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
Tvarování šneků:
- Vykynuté těsto rozválej na obdélník.
- Potři rozpuštěným máslem, posyp cukrem a případně skořicí.
- Sroluj a nakrájej na asi 3cm široké šneky.
- Naskládej je do máslem vymazaného pekáčku těsně k sobě.
- Nech je ještě 15 minut dokynout.
Pečení:
- Peč na 180 °C asi 20 minut, aby zrůžověly.
- Mezitím si připrav přelití:
- Ohřej mléko, rozpusť v něm máslo a cukr.
- Po 20 minutách pekáček vytáhni a šneky rovnoměrně přelij horkým mlékem.
- Vrať do trouby na dalších 10–15 minut, dokud mléko téměř nezmizí a šneky jsou lehce karamelové a měkké.
Výsledek je vláčný, jemný a krásně máslový. Šneky nejsou suché ani druhý den, protože část mléčného přelití se vsákne do těsta. Hodí se ke kávě, jako sladká snídaně i jako teplý dezert pro návštěvu. A především: je to jeden z těch receptů, které vypadají skvěle na fotografii – přesně tak, jak potřebuješ.