jaktak.cz

Jak na výborné kynuté šneky s máslovým mlékem

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Kynuté šneky jsou oblíbenou klasikou českých kuchyní. Tentokrát ale nejde o běžné šneky s náplní – tahle varianta je výjimečná díky máslovému slazenému mléku, kterým se buchty přelévají během pečení nebo hned po něm. Díky tomu jsou dokonale měkké, voňavé a mají charakteristickou vláčnou strukturu, která připomíná staré rodinné recepty z chalupy.

Tento sladký záliv je jednoduchý, ale účinný: spojí se v něm teplo mléka, jemná sladkost a vůně rozpuštěného másla. Kynuté těsto ho nasákne a vytvoří dezert, který je hutný i nadýchaný zároveň. Šneky se obvykle připravují bez náplně nebo jen s cukrem a skořicí – hlavní roli tu totiž hraje právě mléčné přelití.

Co je potřeba

Ingredience na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 kostka droždí (nebo 7 g sušeného)
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • Špetka soli

Náplň (volitelně):

  • Rozpuštěné máslo na potření
  • Cukr krupice nebo krupicový
  • Skořice

Mléčné přelití:

  • 300 ml mléka
  • 3–4 lžíce cukru (dle chuti)
  • 40 g másla
  • Lze přidat špetku vanilky nebo skořice

Těsto:

Tvarování šneků:

Pečení:

Výsledek je vláčný, jemný a krásně máslový. Šneky nejsou suché ani druhý den, protože část mléčného přelití se vsákne do těsta. Hodí se ke kávě, jako sladká snídaně i jako teplý dezert pro návštěvu. A především: je to jeden z těch receptů, které vypadají skvěle na fotografii – přesně tak, jak potřebuješ.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-vyborne-kynute-sneky-s-maslovym-mlekem.html