jaktak.cz

Jak si vyrobit poctivé, voňavé a šťavnaté klobásy u sebe v kuchyni

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Výroba domácích klobás je překvapivě snadná a hlavně - máte pod kontrolou kvalitu surovin, množství soli i koření. Výsledkem jsou klobásky, které chutnají přesně podle tvých představ.

Kvalitní klobása stojí na dobré kombinaci masa a tuku. Ideální poměr je zhruba 70 % libového a 30 % tučnějšího masa.

Doporučená kombinace:

1) Maso nakrájejte a namelte

Nakrájejte maso na menší kousky, aby se lépe mlelo. Pro klasický styl klobás se hodí:

Díky tomu bude směs šťavnatá, ale s dobrou strukturou.

2) Přimíchejte koření

V míse smíchejte namleté maso se solí, pepřem, paprikou, kmínem a česnekem.
Postupně vmíchejte studenou vodu – směs se spojí a bude dobře držet tvar.

Tip: směs nechte alespoň 2–4 hodiny odležet v lednici, klidně přes noc. Chuť se krásně rozvine.

3) Plnění do střívek

Střívka propláchněte, nasaďte na plničku nebo mlýnek se speciálním nástavcem.

Plňte pomalu a rovnoměrně – snažte se, aby uvnitř nezůstával vzduch.
Hotovou „hadici“ klobás stočte do jednotlivých kusů, klasicky převalováním např. po 15–20 cm.

4) Tepelná úprava

Domácí čerstvé klobásky můžete:

Jde o bezpečnou domácí úpravu – není to proces uzení nebo dlouhodobého konzervování.

Teď máte základní, bezpečný a jednoduchý recept na domácí klobásy. Připravené klobásky můžete dát hned na pánev, do trouby nebo na gril a vychutnat si poctivou, domácí chuť.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vyrobit-poctive-vonave-stavnate-klobasy-u-sebe-v-kuchyni.html