Jak na pusinky na kolečku z lineckého těsta: sladké spojení oblíbených chutí
Při pečení vánočního nebo slavnostního cukroví často nastává stejná situace – zůstane nám miska bílků. Ať už připravujeme linecké, žloutkové řezy nebo krémy, bílků bývá přebytek a ne vždy máme chuť péct jen samostatné pusinky. Právě proto jsou pusinky na kolečku z lineckého těsta skvělým řešením. Spojují křehké máslové těsto s lehkou sladkou pusinkou a vytvářejí zajímavé cukroví, které zaujme chutí i vzhledem.
Co je potřeba
Suroviny na linecké těsto
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- nastrouhaná citronová kůra
Suroviny na pusinky
- 2–3 bílky
- 150 g krupicového cukru
- špetka soli
Z připravených surovin vypracujeme hladké linecké těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. Poté ho vyválíme na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme menší kolečka. Ta klademe na plech vyložený pečicím papírem.
Z bílků, špetky soli a cukru vyšleháme pevný lesklý sníh. Pomocí cukrářského sáčku nebo lžičky naneseme sníh doprostřed každého kolečka z těsta. Vytvoříme malé pusinky, které při pečení krásně drží tvar.
Pečeme v troubě vyhřáté na 140–150 °C přibližně 25–30 minut. Cílem není pusinky zhnědnout, ale spíše je pomalu usušit, zatímco linecké těsto se upeče dozlatova. Po vychladnutí jsou kolečka křehká, pusinky lehké a nadýchané.
Pusinky na lineckém kolečku jsou ideální volbou pro všechny, kteří chtějí zužitkovat zbylé bílky a zároveň hledají něco zajímavějšího než klasické pusinky. Jsou elegantní, chutné a skvěle se hodí ke kávě i jako součást slavnostního cukroví.
Pokud chcete pusinky ještě trochu ozvláštnit a vylepšit, na kolečka do jejich středů můžete umístit kousínek pikantní marmelády. Ideální je rybízová či kyselejší višňová. V prodeji jsou i džemy na linecká kolečka, které jsou také dobrou možností. Pusinky budou po rozkousnutí chutná i barevná.