Jak připravit domácí toffinky ke kávě, a to i ve vánoční variantě
Toffinek je jemný dezert, který si mnozí pamatují jako tenké kulaté oplatkové kolečko plněné karamelem. Jeho kouzlo spočívá v jednoduchosti a zároveň v neobvyklém způsobu podávání – položený na horký šálek kávy se postupně zahřeje a karamel uvnitř změkne. Přestože se originální toffinek vyrábí průmyslově, velmi podobnou pochoutku si lze připravit i doma.
Co je potřeba
Suroviny (cca 8–10 kusů, průměr 7–8 cm)
- 10–12 tenkých oplatkových plátků (kulaté nebo vykrojené)
- 150 g krupicového cukru
- 50 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 20 g másla
- špetka soli
V rendlíku se silnějším dnem necháme na středním plameni pomalu rozpustit cukr. Nemícháme, pouze občas zakroužíme nádobou, aby se cukr rozpouštěl rovnoměrně. Jakmile získá tmavě jantarovou barvu, opatrně přilijeme smetanu – směs začne prudce bublat. Vmícháme máslo a špetku soli a krátce povaříme, asi jednu až dvě minuty, dokud nevznikne hladký, hustý, ale stále tekutý karamel.
Na jeden oplatkový plátek naneseme tenkou vrstvu horkého karamelu, přiklopíme druhým plátkem a lehce přitlačíme. Stejným způsobem připravíme všechny toffinky. Necháme je nejprve ztuhnout při pokojové teplotě a poté uložíme alespoň na půl hodiny do lednice.
Správně připravený karamel je po vychlazení pevný, ale při položení na horký šálek kávy během jedné až dvou minut povolí a stane se jemně tekutým.
Pro sváteční verzi můžeme do karamelu přidat:
- špetku mleté skořice
- trochu vanilky
- nebo pár kapek rumu či vaječného likéru
Vznikne hřejivá chuť, která se skvěle hodí k zimnímu období. Oplatky lze také lehce potřít tenkou vrstvou hořké čokolády, což dodá dezertu slavnostnější vzhled.
Domácí toffinek je elegantní drobnost, která potěší nejen milovníky kávy. Je jednoduchý, nápaditý a díky možnosti obměn se hodí jak pro běžné posezení, tak pro vánoční chvíle pohody.