Jak připravit lahodnou sýrovou omáčku, jež je skvělým základem pro mnohé pokrmy
Sýrová omáčka patří mezi nejoblíbenější kuchyňské stálice. Je krémová, sytá a zároveň velmi variabilní. Přestože si ji většina lidí spojuje především s těstovinami, její využití je mnohem širší. Hodí se k masu, zelenině, zapékaným pokrmům i jako dip. Stačí jeden základní recept a pár drobných obměn a vznikne omáčka, která pokaždé chutná trochu jinak.
Základem dobré sýrové omáčky je jednoduchý bílý základ, do kterého se přidává kvalitní sýr. Důležité je volit sýr, který se dobře rozpouští.
Suroviny:
40 g másla
40 g hladké mouky
500 ml mléka
150 g strouhaného sýra (eidam, gouda, čedar)
sůl, bílý pepř
špetka muškátového oříšku
Na másle zpěníme mouku a připravíme světlou jíšku. Postupně přiléváme mléko a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Poté stáhneme z ohně a vmícháme sýr. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Sýrová omáčka se skvěle hodí k těstovinám, gnocchi nebo nokům. Výborná je také k vařeným bramborám, hranolkům nebo pečené zelenině. Můžete ji použít jako přeliv na grilované kuřecí maso, zapéct s brokolicí či květákem nebo ji nabídnout jako dip k nachos či čerstvé zelenině. V zapékaných pokrmech dodá krémovost a výraznou chuť.
Změnou sýra získáte pokaždé jiný výsledek. Čedar dodá plnou chuť, niva nebo gorgonzola výraznost, parmezán jemnou slanost. Přidáním smetany místo části mléka bude omáčka ještě krémovější. Skvěle fungují i dochucovadla – česnek, dijonská hořčice, bylinky nebo špetka chilli.
Omáčku připravujte na mírném ohni a sýr přidávejte až nakonec, aby se nesrazil. Pokud zhoustne příliš, lze ji snadno naředit mlékem nebo vývarem. Čerstvě připravená chutná nejlépe, ale dá se krátce uchovat v lednici.
Sýrová omáčka je důkazem, že z pár základních surovin může vzniknout jídlo, které má v kuchyni překvapivě široké využití.