jaktak.cz

Jak správně pěstovat salát | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak správně pěstovat salát | rady. Salát je jednoletá rostlina, která je vynikajícím doplňkem zeleninových salátů. Jak ho ale správně pěstovat? Má rád teplo, nebo mu svědčí spíše chlad? Existuje hned několik druhů této zeleniny: římský salát, který má dlouhé chutné listy svinuté do hlávky, polořímský salát, který má o něco kratší listy, hlávkový máslový salát, který se asi nejběžněji vyskytuje na našich zahrádkách, listové hlávky, které nevytvářejí hlávku, ale jdou spíše do květu, a nakonec ledové saláty. Co byste měli o salátech vědět, abyste je nezanedbali?

Krok 1

Salát má raději spíše chladnější podmínky, mezi 10 – 20 °C. Některé druhy salátu jsou odolné vůči teplu a mrazu, ale většina vyžaduje teplotu nižší, než je 25 °C, jinak špatně klíčí, předčasně kvetou a jejich listy hořknou.

Krok 2

Vybírejte otevřené polohy s úrodnou půdou, která bude zadržovat dlouho vodu. Nedoporučuje se pěstovat na stejném místě dva roky za sebou, a to kvůli chorobám. Pokud je počasí horké, můžete saláty umístit i do mírného stínu.

Krok 3

Pokud chcete vysazovat saláty po celý rok, je dobré promyslet pořadí druhů salátů tak, aby v teplém prostředí byly vysazeny ty odrůdy, které mají rády teplo, a naopak v chladném prostředí ty, kterým nevadí zima. Např. koncem léta se vysévají zimní saláty, které přezimují ve volné půdě nebo v chráněném prostředí a sklízí se až na jaře. Obecně pro výsadbu platí, že pokud sejete v chladném klimatu, umístěte saláty do pařeniště nebo jiného krytého prostředí. V létě sázejte přímo na záhony.

Krok 4

Saláty se předpěstovávají v chráněném prostředí a když už mají 5 až 6 listů, můžete je přesadit na záhon. Musíte rostlinu ale varovat a do fólie udělat díru nebo otevírat častěji skleník či fóliovník. Menší druhy se vysazují asi tak 15 cm od sebe, větší druhy až 30 cm od sebe.

Krok 5

Pro zvýšení kvality některých odrůd salátu nebo pro předpěstování salátu je vhodné nějaké krytí. Pokud předpěstováváte salát, vysázejte ho do krytého prostředí už brzy na jaře, abyste je mohli v pravý čas nasázet. Na výběr máte skleník, fóliovník, fólie, pařeniště, fóliové tunely nebo poklopy. Každý typ chráněného prostředí má své výhody a nevýhody, o tom více v článku Jak pěstovat zeleninu v zakrytém prostředí.

Krok 6

Listový salát můžete sklízet už 7 týdnů po zasetí, u hlávkových salátů je to 10 – 11 týdnů, zatímco u římských salátů je to spíše 11–12 týdnů. Hlávkový máslový, římský i kadeřavý salát je nutné sklidit celý, jakmile vyroste do požadované velikosti. Skladují se v chladničce a je třeba je do několika dní sníst. Listové saláty se sklízejí jinak. Utrhnete si tolik, kolik potřebujete, protože se nedoporučuje je skladovat.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-pestovat-salat-rady.html