jaktak.cz

Jak správně pěstovat rajčata | postup

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak správně pěstovat rajčata | postup. Pěstování rajčat: Rajčata, velmi oblíbený druh ovoce, je často považován za zeleninu. Rajčata mají výbornou specifickou chuť a jsou zdravé. Podporují například krvetvorbu a prospívají kůži, vlasům a nehtům. Obsahují vitaminy C, E, A, draslík, železo, karoten a velké množství vlákniny. Existují tyčkové nebo keříčkové odrůdy rajčat, na nichž vyrostou plody červené, žluté, oranžové, růžové i bílé. Tvarem se rajčata různí od malých kuliček (cherry rajčátka) o průměru 2 cm až po hruškovitý žlutý tvar. A tady je na pěstování rajčat návod.

Krok 1

Teplotní podmínky pro pěstování rajčat

Ideální teplotní podmínky pro růst rajčat jsou mezi 21 a 24 °C. To bývá asi na rajčatech největší svízel. Pokud se teplota pohybuje pod 16 °C nebo nad 27 °C, rajčata nerostou. Mráz je může i zničit. A proto se doporučuje v chladnějších podmínkách pěstovat rajčata v krytém prostředí.

Krok 2

Příprava půdy

Rajčata nejsou náročná na typ půdy, ale samozřejmě je vhodnější úrodná půda, která je propustná. Ideální je dobře půdu před zasazením rajčat prohnojit. Nejméně do hloubky 30 cm zapracujte kompost, protože rostliny mají dlouhé kořeny a potřebují množství živin. Po dokončení ještě povrch posypte základním hnojivem.

Krok 3

Výsadba rajčat

Pokud je teplo, sejte semena rajčat přímo na místo, kde chcete, aby rajčata rostla. Pokud je ještě zima a ještě očekáváte nějaké mrazy, zasejte semena rajčat do truhlíků, a to do hloubky 2 cm asi tak 7 týdnů před posledními mrazy. Jakmile začnou mít rostliny 2 až 3 listy, přesaďte je do květináčů o průměru zhruba 6 cm, které umístíte do světlého prostoru. Když už se noční teploty pohybují zhruba kolem 7 °C a rajčata utvořila první květenství, můžete je vysazovat do záhonů.

Krok 4

Pěstování rajčat v chráněném prostředí

V chladnějších podmínkách je lepší pěstování rajčat ve skleníku nebo fóliovníku. Fóliovník je praktičtější, protože ho můžete jednou za tři roky přesunout a zajistit tak rajčatům změnu půdy. Také tím zabráníte vzniku chorob.

Krok 5

Péče o jednotlivé odrůdy rajčat

Keříčkové typy rajčat jsou menší a většinou rostou blízko u země, proto se jim dobře daří v chráněném prostředí, např. pod poklopem nebo pod mulčovací fólií. Tyčkové typy rajčat rostou do výšky a vyžadují, jak už název napovídá, postavit ke stonku tyčku, podél níž se budou plazit. Přichyťte stonek na několika místech provázkem k tyčce. Pravidelně u této odrůdy zaštipujte boční výhonky, tím posílíte růst plodů. Všechny typy rajčat vyžadují důkladné zalévání a mulčování.

Krok 6

Sklizeň rajčat

Keříčkové odrůdy rajčat se sklízejí zhruba od 8. týdne od vysazení, řiďte se samozřejmě ale vzhledem. Snadno poznáte, jestli už jsou rajčata dozrálá či ne. Tyčkové druhy se sklízejí od 10. až 12. týdne. Pokud rajčata sklidíte a pak zjistíte, že nějaká jejich strana je ještě nazelenalá nebo příliš tvrdá, je možné je nechat na misce na slunném místě a během několika dní „dojdou”.

Pokud už hrozí na podzim mrazy a vy máte na zahrádce stále ještě rajčata, je možné je vytrhat a pověsit je hlavou dolů na místě, kde je nemůže ohrozit mráz. Plody by měly ještě dozrát.

Nejčastěji pěstovaná rajčata v ČR:

Odrůdy rajčat SEMO Smržice
Keříčkové rajče Darinka F1
Keříčkové rajče Denár
Keříčkové rajče Diana
Keříčkové rajče Karla
Keříčkové rajče Marienka F1
Keříčkové rajče Minigold
Keříčkové rajče Odeon
Keříčkové rajče Oranže
Keříčkové rajče Orbit
Keříčkové rajče Pavlína
Keříčkové rajče Proton
Keříčkové rajče Rubínek
Keříčkové rajče Salus
Keříčkové rajče Semarol
Keříčkové rajče Šejk
Keříčkové rajče Tritonex
Keříčkové rajče Tumbling Tom Red
Keříčkové rajče Tumbling Tom Yellow
Tyčkové rajče Beefmaster VFN F1
Tyčkové rajče Bejbino F1
Tyčkové rajče Bolzano
Tyčkové rajče Bonset F1
Tyčkové rajče Locarno F1
Tyčkové rajče Parto F1
Tyčkové rajče Perun
Tyčkové rajče - směs Barev
Tyčkové rajče Start S F1
Tyčkové rajče Stupické polní ranné
Tyčkové rajče Tipo F1
Tyčkové rajče Torino F1
Tyčkové rajče Tornado F1
Tyčkové rajče Toro F1

Odrůdy rajčat Moravoseed Mikulov

Stupické polní ranné
Stupické skleníkové
Sláva Porýní
Uragan F1
Start S F1
Tajfun F1
Orkado F1
Pedro F1
Cherolla F1
Goldkrone
Romus
Perun
Akron F1
Dafne F1
Zlatava
Spencer
Vilma
Hana
Salus


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-pestovat-rajcata-postup.html