jaktak.cz

Jak na ucpaný odpad | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak na ucpaný odpad | rady. Ucpaný odpad umyvadla, vany nebo v kuchyni vyčistíme i bez instalatéra. Buď na ucpaný odpad použijeme chemii, nebo si pomůžeme mechanicky ─ obvykle stačí vyčistit sifon ─ a odpad zase funguje. I když je to práce odjakživa mužská, v rámci emancipace žen něžnému pohlaví nebráním tento návod rovněž využít.

Co je potřeba

plastový kbelík
rukavice
případně chemické prostředky

Krok 1

Začneme nejprve mechanicky. A to zejména z toho důvodu, že chemii příliš nefandím. Navíc chemické prostředky na umělohmotné potrubí mají samozřejmě neblahý vliv. Budeme potřebovat kyblík a rukavice. Pod dřezem v kuchyni nebo pod umyvadlem či výtokem ve vaně odšroubujeme sifon. Dřív, než s tím začneme, umístíme pod sifon připravený kyblík, kam vyteče voda a nečistoty z ucpaného odpadu. Odšroubovat sifon zvládnou i ženy. Tedy pokud si troufnou. Ale pokud si, milé dámy, nebudete jisté, neváhejte se obrátit na svého muže, pro kterého se boj s ucpaným odpadem může stát výzvou. Jen dávejte přitom pozor, aby se nám nikam nezakutálelo těsnění.

Krok 2

Necháme vytéct vodu a špínu. Rukou vytáhneme větší kusy nečistot. V kuchyni to jsou obvykle nějaké kusy jídla spláchnuté do odpadu, u vany a umyvadla vlasy, které zabraňují průtoku vody. Předem upozorňuji, že po otevření odpadu vás opleská nepříjemný zápach rozkládajících se zbytků. Jestliže se nám to nedaří, použijme nějaký delší a užší kartáč, kterým z trubky stáhneme "ucpaninu".

Krok 3

Průtokovost vyzkoušíme tím, že pustíme z kohoutku vodu. Sifon ještě nenasazujeme, necháme vodu vytékat do kýblu. Pokud jsme dobře vše vyčistili, dřez nebo umyvadlo se nám vodou nezaplňuje a ucpaný odpad je minulostí. Zašroubujeme pečlivě sifon zpět.

Krok 4

Kdo se do manuální cesty nechce pouštět a bude se raději spoléhat na cestu chemickou, měl by si v obchodě koupit Krtka nebo hydroxid sodný. Oba pomocníky pořídíme v každé drogerii. Kilové balení hydroxidu vyjde zhruba 50 Kč, takže investice, která se vyplatí i největším šetřílkům.

Krok 5

10 až 15 lžic hydroxidu nasypeme do odpadu a necháme působit zhruba hodinu. Pak zalijeme horkou vodou. Stejně se aplikuje i zmíněný Krtek. Nad dřez nebo umyvadlo se nebudeme naklánět, pokud nechceme načichat trochu chemie, která našemu tělu určitě neprospěje. Látky mají tu vlastnost, že rozpuštějí vlasy, tuky nebo třeba papír. Jsou účinné, ale i agresivní. A jestliže ani tentokrát není vše, jak má být, přichází na řadu instalatér, který nás problému zbaví.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-ucpany-odpad-rady.html