jaktak.cz

Jak léčit opar | rady

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak léčit opar | rady. S oparem, bolestivou virovou nákazou, se většina lidí setká alespoň jednou za život. Avšak pouze někteří zůstanou nositelem viru a opary se u nich vyskytují zcela pravidelně. Pojďme se podívat na to, jak se takového oparu zbavit.

Krok 1

Druhy oparů

Opar (herpes) dělíme do tří typů kožních onemocnění.

- Opar rtu

Opar rtu je ze všech tří nejrozšířenější a také nejviditelnější, neboť se opar tvoří v oblasti obličeje, nejčastěji kolem úst, brady a nosu. Na tento typ oparu se zaměříme, jelikož s ním má zkušenost až 90% naší populace.

- Opar genitálií

Řadí se mezi pohlavně šiřitelé nemoci. U žen proniká do hloubky a může zasáhnout i močový měchýř, u mužů zasahuje zevní pohlavní orgány.

- Pásový opar

Může se vyskytnout kdekoli na těle. První projevy jsou bolesti a pálení kůže, později vytvoření puchýřků uspořádaných v pásech. Puchýře můžou praskat a zasychat ve strupy, které u tohoto typu mohou zanechat jizvy.

Krok 2

Průběh

Herpes virus, který tyto opary způsobuje, se po prvotní nákaze uhnízdí v lidském těle v nervových buňkách a vyčkává na svou příležitost k útoku. To může být například vaše oslabená imunita, přílišné slunění, horečky, nemoci, menstruace, ale příčiny mohou být i psychického rázu jako třeba zvýšený stres. Kůže vás začne pálit a nepříjemně svědit. Následně se vám postižené místo pokryje mokvavými puchýřky, které po pár dnech zasychají a odloupnou se.

Krok 3

Léčba oparu

Již při prvním náznaku oparu, jako je svědění a pálení, je vhodné oblast mazat volně prodejnými hojivými mastmi a přípravky na opary, například framykoinovými. Je vhodné zvýšit příjem vitamínů, obzvláště B12, E nebo vitamín C a zinek, které posílí vaší imunitu a podpoří hojení oparu. Když už se vám vytvoří puchýře, obyčejné masti nebudou stačit. Přímo na puchýřky aplikujte masti a oleje s antiseptikem určené k vysušení puchýřků. Poté si oblast pořádně hlídejte, aby se vám do ní nezanesla bakteriální infekce. Dbejte na zvýšenou opatrnost při nanášení mastí na opar. Puchýřky za žádnou cenu nepropichujte, nemačkejte ani se je nepokoušejte jakkoli násilně odstranit. Mohou zůstat nepěkné jizvy. Při léčbě oparu (nebo při prevenci) vám částečně mohou pomoci i stravovací návyky. Pro snížení tvorby oparů omezte konzumaci ořechů, čokolády, těstovin a obilnin. A naopak si neupírejte maso, mléčné výrobky, ryby, ovoce, zeleninu a pivní kvasnice.

Krok 4

Důležité instrukce

V průběhu celé infekce oparem si postižené místo v žádném případě neškrábejte, ani jinak netřete nebo nestrhávejte. To platí jak o puchýřích a strupech, tak o okolní podrážděné kůži. Opar nevlhčete ani nenamáčejte. Po každém kontaktu s infikovaným místem si důkladně umyjte ruce. Pozor na zanesení do očí, jsou na infekce velmi citlivé. Snažte se omezit kontakt infikované oblasti s okolím, pro menší pravděpodobnost přenosu infekce.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-lecit-opar-rady.html