jaktak.cz

Jak vyřídit živnostenský list

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Chcete-li vykonávat samostatně výdělečnou činnost, podnikat, založit startup, neobejdete se bez živnostenského listu. S jeho vyřízením souvisí celá řada administrativních povinností. Jak postupovat a na co nezapomenout?

Krok 1

O co se jedná?

Nejprve je nutné ujasnit si pár informací týkajících živnosti a jejích druhů. Živnost zákon definuje jako soustavnou činnost provozovanou samostatně, pod svým jménem, na vlastní zodpovědnost, za účelem dosažení zisku. Je třeba ovšem dodržovat podmínky stanovené zákonem. Existují činnosti, jejichž výčet nalezneme v zákoně, jež za živnost považovány nejsou. Jmenujme například restaurování kulturních památek, provádění archeologických výzkumů, práce lékařů, advokátů, soudních znalců, architektů atd.

Krok 2

Podmínky pro získání živnostenského listu

V případě ohlášení živnosti volné vám bude stačit plnoletost, bezúhonnost, svéprávnost a způsobilost k právním úkonům. K provozování řemeslné a vázané živnosti se vyžaduje splnění dalších podmínek týkajících se zejména odborné způsobilosti. U koncesovaných živností musíte vlastnit koncesi, neboli státní povolení k provozování dané živnosti.

Krok 3

Jaký je mezi jednotlivými živnostmi rozdíl?

Živnost volná nevyžaduje žádné zvláštní oprávnění, zpravidla se jedná o všechny obchodní a výrobní činnosti. Seznam živností vázaných naleznete v příloze č. 2 živnostenského zákona. K jejich provozování je třeba prokázat odbornou způsobilost profesním osvědčením, středoškolským či vysokoškolským vzděláním atd. Podobné podmínky je třeba splnit při živnosti řemeslné a koncesované. V každém případě u žádosti o jakýkoliv druh živnosti vám postačí vyplnit jednotný registrační formulář, proto již není nutné obíhat jednotlivé úřady a registrovat se samostatně.

Krok 4

Jak postupovat?

Celý proces vyřízení živnostenského oprávnění je velice rychlý a jednoduchý. U volné činnosti podáte pouze žádost, u vázané, řemeslné a koncesované doložíte odbornou způsobilost buď výše jmenovaným profesním osvědčením, dokladem o odpovídajícím vzdělání, praxí či potvrzením o rekvalifikačním kurzu. Dále je třeba stanovit místo provozovny, což je u fyzických osob ve většině případů trvalé bydliště. Víte o tom, že můžete ohlásit i více okruhů činnosti najednou?

Krok 5

Které úřady navštívit?

Žádost lze podat osobně nebo elektronicky na jakémkoliv živnostenském úřadě v ČR. Při podání rovněž zvažte, zda se chcete rovnou registrovat k platbě zdravotního a sociální pojištění a dani z příjmu fyzických osob. Jinak musíte navštívit ještě finanční úřad, okresní správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. Jakmile uhradíte správní poplatek ve výši 1000 Kč, je vám předán výpis z živnostenského rejstříku a můžete začít hned podnikat. Koncesované živnosti musí počkat až na rozhodnutí o udělení koncese. Zhruba do jednoho měsíce vám bude přiděleno daňové identifikační číslo.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyridit-zivnostensky-list.html