jaktak.cz

Jak udělat grilované ovoce s lahodnou vanilkovou omáčkou | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak udělat grilované ovoce s lahodnou vanilkovou omáčkou | recept. Lahodný a zároveň univerzálně použitelný je banán. Na banánech si pochutnáváme již přes 10 000 let, toto ovoce má pozitivní vliv na mozek, nervovou soustavu, svaly a trávicí soustavu. Pokud si budete banány dopřávat pravidelně, nebudete mít problém se spánkem. Další lahůdkou na grilu může být avokádo, papája či mango.

Co je potřeba

Na 10 porcí:
6 banánů
4 hrušky
4 jablka
1 ananas
10 lžiček karamelu
500 g hnědého cukru
1 limeta
koření dle chuti (badyán, anýz, muškátový květ, perníkové koření)

Na vanilkovou omáčku:
500 ml šlehačky
1 vanilkový lusk
150 g cukru krystal
5 žloutků
tokajské víno

Krok 1

Nejprve do zapékacích misek nasypeme kousky ovoce a přelijeme je karamelem, který si připravíme na pánvi z cukru a kousku másla, který na závěr provaříme s trochou vody.

Krok 2

Potom ovoce posypeme hnědým cukrem, limetovou kůrou, dáme trochu limetové šťávy a přidáme koření podle chuti.

Krok 3

Misky zabalíme do alobalu a na grilu podusíme, aby ovoce změklo.

Krok 4

Podáváme s vanilkovou omáčkou, kterou připravíme podle následujícího postupu:

Krok 5

Smetanu smícháme s vanilkovými semínky a polovinou dávky cukru a přivedeme k varu. Pak do ní zavaříme žloutky, které předem vyšleháme se zbytkem cukru, a přitom vydatně mícháme, aby se omáčka dobře provařila a nezůstaly v ní hrudky.

Krok 6

Odstavíme, dochutíme vínem a dáme vychladit. Poté omáčkou zalijeme grilované ovoce a dozdobíme bylinkou.

Trocha alkoholu dodá ovoci zajímavý chuťový akcent.
Přibližně 10 minut před grilováním je můžeme pokapat amarettem či rumem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-grilovane-ovoce-s-lahodnou-vanilkovou-omackou-recept.html